Unija sindikata: Štrajk u preko 500 škola

strajk-prosvetara

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Jasna Janković izjavila je da je više od 500 škola stupilo danas u jednodnevni štrajk upozorenja skraćenjem časova na 30 minuta, dok su još dva sindikata takođe stupila u jednodnevni štrajk upozorenja i nisu održani prvi časovi u prepodnevnoj smeni, a neće se odrzati ni u popodnevnoj smeni.

Janković je na konferenciji za novinare, navela da je 38 škola u Beogradu u štrajku, i da su zahtevi sprovođenje sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji je potpisan u aprilu 2015. godine, povećanje plata u prosveti za 12 odsto i rešavanje pitanja tehnoloških viškova u prosveti.

Ona je rekla da taj sindikat čeka poziv ministra prosvete Mladena Šarčevića, navodeći da od pre deset dana, kada je jednodnevni štrajk upozorenja najavljen, ministar prosvete i vlada nisu pozvali predstavnike unije na razgovor.

„Ako neće neko nas da zove na razgovor, mi ćemo se preporučiti“, rekla je Janković i ocenila da je to što ih niko od predstavnika vlade nije zvao dokaz da ne postoji socijalni dijalog.

Prema njenim rečima, u pojedine škole su dolazili policajci i uniformisana lica da se raspituju o današnjem štrajku.

To je, rekla je, nedopustiv vid pritiska.

Janković je pohvalila ministra Šarčevića što je imao, kako kaže, ličnu hrabrost.

Kako je rekla, ukupno ima 736 škola članica USPR.

Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije takođe su stupili u jednodnevni štrajk upozorenja, a predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je da je u štrajku upozorenja 270 škola u Srbiji od više od 600 škola u kojima taj sindikat ima svoje članove.

Brajković je naveo da njegov sindikat traži da se plate u prosveti povećaju za 10 odsto i isplatu novogodišnjih nagrada, kao i izmenu Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja, čiju je izmenu i ministar prosvete obećao.

Prema njegovim rečima, sada taj sindikat očekuje da vidi kakvi će biti koraci Vlade povodom zahteva.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić je rekla da su u jednodnevnom štrajku upozorenja 473 škole od ukupno 672 škole koje su članice tog sindikata.

Zahtevi tog sindikata, kako je navela, jesu povećanje plata u prosveti za 14,2 odsto i isptala novogodišnjih nagrada, kao i potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje.

Ona je navela da taj sindikat ima lepu saradnju sa ministrom prosvete, ali da je za rešavanje problema u prosveti ključan ministar finansija.

MP: U štrajku upozorenja 133 srednje i 312 osnovnih škola

U štrajku upozorenja učestvovalo je 133 srednje i 312 osnovnih škola, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Kako kažu, prema podacima dobijenim od školskih uprava, od ukupno 1.772 škola, tokom prepodnevne smene u štrajku upozorenja učestvovalo je 133 srednje i 312 osnovnih škola, što je 25,11 odsto.

„U ovim školama, u štrajku upozorenja učestvuje više od 50 odsto nastavnika“, navodi se u saopštenju.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*