Za pravednost u raspodeli novca prosvetarima

beta-giyxn9bd0g-525x350
Mada smo, nezadovoljni položajem prosvetnih radnika, sastanak sa ministrom prosvete tražili još od početka ove školske godine, poziv je usledio tek nakon štrajka upozorenja, a sastanak, na kojem smo ministra Šarčevića upoznali sa našim zahtevima, održan je 23. novembra – rekla je  u Novom Sadu predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković. – U prvom redu mi tražimo pravednost u raspodeli budžetskog novca, što će omogućiti tek uvođenje platnih razreda, o kojem se već godinama priča. Danas je plata profesora u školi 13 odsto manja od republičkog proseka, a i s najavljenim povećanjem od šest posto ostaće ispod njega. Pored toga, u prosveti je raspon plata jedan prema dva, a svuda u okruženju je jedan prema tri, što i mi tražimo. Ukoliko naši zahtevi ne budu uvaženi bićemo prinuđeni da pristupio i drastičnim oblicima sindikalne borbe, to jest da štrajkujemo.Po rečima predsednice Unije, prosvetari će s najavljenim povećanjem plata od šest posto po primanjima biti na nivou na kom su bili od 2010. do 2014. godine, te od ministra očekuju da im izdejstvuje sastanak sa ministrom finansija i predsednikom Vlade i založi da se uz ovo povećanje prosvetarskom budžetu priključi i novac od ušteda ostvarenih ukrupnjavanjem nastavničkih normi i iskoristi za isplatu nagrada, pomoći ili na neki drugi način.

Drugi važan problem je preraspodela tehnoloških viškova i činjenica da zbog direktora koji se ovom poslu opiru trpe i prosvetni radnici, ali i republički budžet.

- Dosta ljudi smo već smestili, ali neki direktori i pored preporuka nadležnih komisija i školskih uprava, odbojaju da preuzmu radnike, te smo te slučajeve prosledili centralnoj komisiji u Ministarstvu – rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović.

Član radne podgrupe za raspoređivanje tehnoloških viškova na teritoriji Školske uprave u Novom Sadu Stevan Jurić smatra da u tim slučajevima, ministar mora da iskoristiti svoja ovlašćenja i najstrože reaguje i smenama. Jurić je naveo i primere, tako i pored preporuke nadležne podgrupe u Školskoj upravi Novi Sad, te centralne radne grupe u Ministarstvu prosvete, direktor Osnovne škole „Prva vojvođanska brigada“ odbija da preuzme nastavnicu muzičkog iz škole u Suseku. Problema ima i u Sremskoj Kamenici, gde postoji upražnjeno mesto pedagoga, a direktorka i pored preporuke nadležnih komisija, odbija da preuzme pedagoga iz Poljoprivredne škole u Baču. Pri tome, oba prosvetna radnika, čije se preuzimanje tražilo, žive u Novom Sadu i do svojih radnih mesta putuju, a država to plaća.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*