Unija sindikata prosvetnih radnika nezadovoljna predloženim budžetom za obrazovanje

dru-skole_620x0

Unija sindikata prosvetnih radnika traži da zaposlenima u obrazovanju bude isplaćena jednokratna pomoć od 15.000 dinara, ali i da se uštede u budžetu, ostvarene zbrinjavanjem tehnoloških viškova, iskoriste za dodatno povećanje zarada u tom sektoru, kao i poštovanje Sporazuma potpisanog prilikom izlaska i štrajka.
Predsednica Unije Jasna Janković kaže da je od početka septembra zbrinuto oko 6.600 viškova, a da je tokom prošle i ove školske godine ušteđeno oko dve milijarde dinara, što, kako je navela, svedoči da su prosvetni radnici “najveće štediše, a ne trošadžije”. Ona je ponovila da je najavljeno povećanje od šest odsto nedovoljno, zbog čega sindikati traže razgovor sa premijerom i dodala da Unija ne odustaje od zahteva da se, osim jednokratne pomoći, prosvetnim radnicima isplati nagrada, predviđena posebnim kolektivnim ugovorom.

Analizirajući predloženi budžet za 2017, Vladimir Adžić, član Predsedništva Unije, demantovao je tvrdnje ministra prosvete Mladena Šarčevića da 93 odsto novca odlazi na plate. Adžić je naveo da je za tu namenu opredeljeno 82 odsto budžeta i da se neopravdano izdvajaju ogromne pare za putne troškove, nagrade za zaposlene u Ministarstvu prosvete i specijalizovane usluge, što čini oko pet odsto “prosvetne kase”. Dodao je da se nastavlja praksa da se ogroman novac troši za kazne, penale i izgubljene sudske sporove, za koje su mahom odgovorni direktori škola, ali zbog toga niko ne snosi sankcije.

Adžić kaže da se za obrazovanje (bez nauke i tehnološkog razvoja) izdvaja 3,35 odsto BDP, što je daleko od cilja proklamovanog Strategijom razvoja obrazovanja, koja predviđa pet odsto.

- Raspoloživa sredstva u budžetu nesumnjivo pokazuju da u 2017. mora doći do smanjenja broja zaposlenih, jer novac namenjen za plate neće biti dovoljan za 12 mesečnih zarada – rekao je Adžić.

Analizu budžeta sa rešenjima kako da se unapredi položaj prosvetnih radnika članovi Unije juče su isporučili na adrese predsednika Srbije, premijera, Ministarstva prosvete, Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije i svih poslaničkih grupa u parlamentu.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*