Sekcije umesto izbornih predmeta?

ucenik_519726s1

Izborni predmeti u višim razredima osnovne škole ubuduće bi trebalo da se realizuju kroz slobodne aktivnosti, što znači da oni neće biti u nedeljnom rasporedu kao obavezan čas za sve učenike. Iz ovoga će jedino biti izuzet predmet jezik nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture, saznaje Danas.
Nadležni tvrde da to ne znači ukidanje izbornih predmeta, niti da će nastavnici koji ih sada drže ostati bez fonda časova, napominjući da se tek traži model kako da se ti sadržaji ubace u program rada škole. Jedna od ideja je da đacima budu ponuđeni kao sekcije. Reč je, podsetimo, o takozvanoj listi ”V” izbornih predmeta, među kojima su crtanje, slikanje, vajanje, hor i orkestar, svakodnevni život u prošlosti, šah, domaćinstvo…

Ova promena mogla bi da startuje od petog razreda od iduće školske godine i da se sukcesivno uvodi i u naredne razrede, kako iduća generacija petaka bude stasavala za šesti, sedmi i osmi razred. Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dobio je nalog od Ministarstva prosvete da uradi novi nastavni plan za drugi ciklus osnovnog obrazovanja i novi nastavni program za peti razred, a sve u sklopu priprema za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda naredne školske godine.

U dopisu Ministarstva prosvete, upućenom na adresu Zavoda, u koji je Danas imao uvid, piše da programske aktivnosti izbornih predmet sa liste “V”, koje škola ostvaruje u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja, treba predvideti kao slobodne aktivnosti učenika, u skladu sa zakonom, a ne kroz nastavni plan i program. Time bi se praktično oslobodio jedan čas u nedeljnom rasporedu i smanjilo opterećenje učenika, koje je, naročito u višim razredima osmoletke, premašeno u odnosno na ono što zakon predviđa.

Naš list je više puta pisao o problemima sa izbornim predmetima, jer škole krše propise time što ih đacima nameću, umesto da im omoguće da biraju u skladu sa interesovanjima i sklonostima. Neznatan broj škola poštuje obavezu da đacima u višim razredima ponudi najmanje četiri predmeta, pa oni zapravo služe da nastavnici kojima fale časovi dopune normu. I upravo to je razlog zašto nijedna prosvetna vlast nije želela da se upušta u ovu priču, mada su bili svesni i da se izbornost ne poštuje i da je kvalitet nastave niži nego u drugim predmetima. Izborni predmeti se ocenjuju brojčano (samo u prvom razredu je opisna), ali ocena ne utiče na prosek, što je dodatni razlog da ih đaci neozbiljno shvataju. Zanimljivo je da nikada nije urađena analiza efekata nastave izbornih predmeta.

DS o kašnjenju plata
Zamenik predsednika Demokratske stranke (DS) Igor Salak izjavio je da kašnjenje plata na državnim univerzitetima pokazuje kakvo je stvarno stanje javnih finansija u Srbiji, a još više ukazuje na to kakav je odnos sadašnje vlasti prema visokom obrazovanju i nauci. „Novembarske plate zaposlenim na fakultetima i institutima nisu isplaćene na vreme zato što u budžetu više nema para za tu namenu, što pokazuje kako je državni budžet za 2016. loše planiran i da je za vladu obrazovanje trošak“, naveo je Salak u pisanoj izjavi.

Izvor: Danas

Jedan komentar na Sekcije umesto izbornih predmeta?

  1. LJ kaže:

    KOLIKO IM TREBA DA ISPOSTUJU ZAKON O OSNOVNOM OBRAZOVASNJU I VASPITANJU, clan 59 maksiamlno optrecenje 28 casova nedeljno. To traje skoro 2 godine. Do sad i sada ucenici imaju 32 casa nedeljne obaveze u skoli, tu racunam i odeljenjski cas (ako ne dodju dobijali su NEOPRAVDANE, a to utice na vladanje a ono na uspeh). Od svi predmeta jedino fizicko i izborni sport nisu morala kod kuce deca da uce. Znaci 29 casova iziskuju i kuci da se uci. Ako za svaki cas u skoli treba cas kod kuce, sledi radna obaza nedeljno za ucenika je 29*2= 58 sati. A odraslim je 40 -to casovna radna nedelja. DA LI SMO MI NORMALNI? Pazite ovde nismo racunali DOPUNSKU I DODATNU nastavu i SEKCIJE i slobodne aktivnosti.
    Zasto na ustrb dece da PRAVIMO NORME NASTVNICIMA, zasto ih prisiljavati?
    Da su pametni roditelji pa da nas TUZE jer im ZLOSTAVLJAMO DECU, mnoge skole bi u crno zavili. Sta ima prednost ZAKON ILI PRAVILNIK????
    Ljudi u Ministarstavu niti citaju ZAKONE niti citaju PRAVILNIKE, bitno je da se tamo okupe oni koji se sepure kao paunovi pred paunicama.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*