Škole na sudu izgubile 215 miliona dinara

beta-giyxn9bd0g-525x350

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će od novca iz budžeta ministarstvo morati da izdvoji 215 miliona dinara za kazne škola u izgubljenim sudskim sporovima.

On kaže da je poslao pismo direktorima, da će da povede krivični postupak ako neodmereno krenu u neku tužbu, a znaju da će da izgube spor, ali ne mare mnogo, jer će država sve da plati.

„Poslao sam pismo i sekretarima koji su pravnici i koji treba da kažu direktorima „ne smete to da činite, jer nećemo dobiti taj spor“, kaže ministar.

On je najavio da će se izmenama zakonske regulative uvesti kategorija privremenog oduzimanja licence nastavnicima, koja do sada nije postojala već su nastavnici za najmanji incident u školi gubili licencu, a samim tim i posao.

„Postojeći zakon ne prepoznaje lakšu i težu povredu zakona. Pa se danas dešava da direktori prave veća štetu nego što treba, udalje nastavnike sa posla koji ih kasnije dobiju na sudu, a država mora da plati“, pojašnjava ministar.

Da sve nije crno-belo, ministar je naveo primere incidenata u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić u Ripnju i 14. beogradskoj gimnaziji, gde su se incidenti desili, ali treba naći pravu meru za kažnjavanje nastavnika.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*