Da li se ovako se štedi: „Radosno detinjstvo” cepa se na osam celina?

radosno-detinjstvo-ns
Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo” od naredne školske godne biće podeljena na osam pojedinačnih predškolskih ustanova.  Kako za „Dnevnik” kaže član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić, kapaciteti državnih vrtića u Novom Sadu ostaće, nakon podele, isti kao i do sada, a svaka od tih osam ustanova obuhvataće do 100 vaspitnih grupa.

Postojeći naziv „Radosno detinjstvo” time će, potvrdio je Jelić, otići u prošlost, a pojedinačni državni vrtići u gradu biće nazvani po dečjim piscima. Umesto dosadašnje direktorke, koja je rukovodila Predškolskom ustanovom sa 69 vrtića na teritoriji novosadske opštine, kaže on, od naredne školske godine biće osam direktora i četiri pomoćnika, od kojih će pet biti kadrovi SNS-a, a tri iz SPO-a. Državni vrtići će i dalje biti pod nadležnošću Grada.

Promene se uvode, kaže Jelić, da bi se postojeći sistem rasteretio, što se odnosi i na otpuštanje viškova u administraciji u centralnoj upravi, a broj zaposlenih nakon transformacije neće biti veći od sadašnjeg. Jelić dodaje da će se o tim sistemskim promenama raspravljati već na narednoj sednici Skupštine grada.

Po njegovim rečima, u poslednjih šest godina Predškolska ustanova je, kao glomazna organizacija, predstavljala teret za Grad, te će podela na osam manjih zasebnih celina omogućiti efikasnije funkcionisanje, ali i veću međusobnu konkurenciju. Jelić je rekao i to da će gradska vlast razmisliti o javno-privatnom partnerstvu u slučaju predškolske ustanove, ukoliko se za to steknu uslovi, te da će u tom slučaju kao model poslužiti pojedini evropski gradovi.

Kao i do sada, nakon „cepanja” Predškolske ustanove, svi mališani koji ne upišu neki od državnih vrtića biće raspoređeni u neku od privatnih predškolskih ustanova, uz subvencije za roditelje. Centralna kuhinja će, takođe, nastaviti da snabdeva vrtiće.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*