Reforma obrazovanja: Informatika ukida fizičko

05-informatika_620x0

Treći čas fiskulture van dnevnog rasporeda časova. Izborni predmeti postaće sekcije. Prvo će biti promenjena nastava u petom razredu. Ubuduće škole neće moći da izdaju fiskulturne sale pre 21 čas.

UČENIKE koji u septembru krenu u peti razred u školi će sačekati mnogobrojne novine. Informatika će postati obavezan predmet, čas izbornog sporta biće sastavni deo nastave fizičkog vaspitanja, ali će se realizovati van dnevnog rasporeda časova. Izborni predmeti sa B liste, poput šaha, domaćinstva, slikanja, crtanja, hora ili orkestra, postaće sekcije.

Ideja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je da se, koliko je to moguće, raspored časova rastereti, a da se deo nastave organizuje međupredmetno, gde bi jednu temu zajednički obrađivalo nekoliko nastavnika. Nedavno je ministar prosvete Mladen Šarčević nastavu u starijim razredima osnovne škole ocenio kao najslabiji deo obrazovnog sistema, te zato upravo odavde kreću reforme. Prvo će biti promenjena nastava u petom razredu, a svake naredne godine dodavaće se po jedan stariji razred.

- Izborni sport postaće sastavni deo fizičkog, a jedna od ideja je da se realizuje kroz turnire, aktivnosti vikendom ili u suprotnoj smeni. Škole, odnosno profesori fizičkog, u skladu s kapacitetima, treba da realizuju model koji će se primeniti. Rad na trećem času biće sublimiran u oceni iz fizičkog – kaže, za “Novosti”, Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za osnovno obrazovanje. – Nastavnici fizičkog vaspitanja pružaju nepotreban otpor promenama. Nijedan nastavnik neće ostati bez norme, to smo već obećali. Postojeći model nije realizovan onako kako je zamišljen, tako da su promene neophodne. Nije istina da će nastava fizičkog biti smanjena, naprotiv, biće je više. Posebno što ubuduće škole neće moći da izdaju fiskulturne sale pre 21 čas, a ti termini biće dostupni učenicima.

Osim drugačije organizovanog fizičkog, naša sagovornica naglašava da je posebno važno to što će u raspored, umesto tog časa izbornog sporta, doći obavezna informatika. To će, kaže, sigurno biti spremno za septembar.

Predloge novih nastavnih planova i programa za peti razred Ministarstvo prosvete je već zatražilo od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Očekuje se i da realizuju ideju da izborni predmeti postanu sekcije.

- Škole već imaju niz vannastavnih aktivnosti, od hora i orkestra, do novinarskih, likovnih, literarnih i drugih sekcija. Taj model je dobar za predmete koji se sada vode kao neobavezni izborni – objašnjava Vesna Nedeljković. – Ideja nam je da vratimo različite sadržaje i da škole postanu mesto okupljanja naše dece.

PRIMENA, A NE „BUBANjE“

PLANOVI i programi biće reformisani na način koji će dovesti do toga da se kod učenika vrednuje znanje koje stiče, a ne ocena. U Ministarstvu objašnjavaju da je reč o ishodnom planiranju, koje od učenika ne traži samo da nauči sadržaj napamet, već to kako taj sadržaj može da se primeni.

Izvor: Novosti

Jedan komentar na Reforma obrazovanja: Informatika ukida fizičko

  1. Lidija kaže:

    Konačno da jedan ministar shvari da je problem u drugom ciklusu. Umesto da nauče nešto novo deca zaborave i ono što znaju. Kad dodju u srednju školu za neke ne 1×1=2 verovali ili ne.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>