Unija ne odustaje od predmetnog nadzora

dru-skola_620x0

Gimnazija u Čačku biće prva škola u Srbiju u kojoj će u okviru eksterne evaluacije biti izvršen i predmetni nadzor, na čemu ova obrazovna ustanova, kao i Unija sindikata prosvetnih radnika, čiji je Gimnazija član, insistiraju već duže vreme. To je epilog nedavnog sastanka čelnika Unije sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, koji je završen dogovorom da se spoljašnje vrednovanje rada Gimnazije u Čačku i predmetni nadzor obave 22. i 23. februara, potvrdio je za Danas Vladimir Adžić, član Unije i predsednik Sindikata obrazovanja Čačka (SOČ).
Zaposleni u Gimnaziji, ali i u još dve čačanske srednje škole – Mašinsko-saobraćajnoj i Ekonomskoj, nekoliko puta su odbijali eksternu evaluaciju, zbog toga što kvalitet rada nastavnika procenjuju ljudi koji nisu iz iste struke, pa se dešavalo da, recimo, čas matematike ocenjuje nastavnik fizičkog ili čas biologije nastavnik stranog jezika. U Sindikatu obrazovanja Čačak kažu da je nedavno izvršena eksterna evaluacija u Muzičkoj školi, gde je na čas engleskog jezika došla profesorka koja ne zna ni reč engleskog, a na času harmonike se pojavio geograf.

Spor dela čačanskih profesora sa Ministarstvom prosvete traje mesecima unazad, a zbog odbijanja eksterne evaluacije protiv njih su bili pokrenuti i disciplinski postupci. Oni su stopirani dolaskom Mladena Šarčevića na čelo Ministarstva prosvete, koji je krajem avgusta, prema tvrdnji Vladimira Adžića iz SOČ-a, obećao da će se u dogovoru sa školama uraditi predmetni nadzor, da će biti zamenjeni savetnici koji su se pojavljivali u prethodnim pokušajima evaluacije, jer su između njih i nastavnika „pale teške reči“, te da će se izmeniti pravilnik o vrednovanju škola koja će omogućiti predmetni nadzor.

I sam ministar je posetio Gimnaziju u Čačku 17. novembra i obećao da će dogovoreno biti ispunjeno, da ništa neće biti rađeno „na silu i iz inata“, a potom je u ovu školu stigla najava da se eksterna evaluacija sprema za drugu polovinu decembra. Usledila je prepiska sindikata škole sa Ministarstvom prosvete, potom sastanak sa ministrom i novi dogovor da će spoljašnja provera kvaliteta rada ove škole biti krajem februara.

Zanimljivo je da eksterna evaluacija još nije sprovedena u druge dve čačanske srednje škole koje su se pobunile, niti je poslednjih nekoliko meseci bilo takvih pokušaja, što u Sindikatu obrazovanja Čačak tumače kao pokušaj prosvetne vlasti da slomi jedno od najjačih sindikalnih uporišta, jer se, kako kažu, „zna odakle vetar duva“. Na pitanje da li će posle najnovijih dešavanja Gimnazija u Čačku biti privilegovana, s obzirom da je eksterna evaluacija sprovedena u oko 1.500 obrazovnih ustanova u Srbiji po istim pravilima, Vladimir Adžić odgovara da suština cele borbe nije da Gimnazija bude izuzetak već da predmetni nadzor bude opšteprihvaćena praksa u svim školama.

Posle svega, i dalje je neizvesni šta će se dešavati krajem februara, jer profesori ne odustaju od predmetnog nadzora i očekuju da ga sprovedu neki od 200 nastavnika, izabrani na konkursu koji je Ministarstvo raspisalo za izbor savetnika-spoljnih saradnika. Iz Ministarstva, međutim, poručuju da oni neće biti samostalni u radu već će pomagati prosvetnim savetnicima iz školskih uprava.

Struka tvrdi suprotno
Čačanski profesori ostali su pri svome, iako su nadležni koji se bave eksternom evaluacijom objašnjavali da spoljašnje vrednovanje nije stručni nadzor pojedinačnih nastavnika, zbog čega ne mora da ih procenjuje stručnjak iste vokacije. Tvrde da su svi prosvetni savetnici obučeni da procene kako nastavnik vodi čas, kako i koliko deca uče na času, da li nastavnik upravlja procesom učenja, kakvu atmosferu stvara, kako prati napredak učenika…, što je svrha ovog dela eksterne evaluacije.

Konkurs za nauku na proleće
Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će novi konkurs za finansiranje naučnih projekata biti raspisan na proleće i da je u planu i reorganizacija naučnih instituta u Srbiji. Šarčević je prilikom jučerašnje posete Institutu „Mihailo Pupin“ u Beogradu rekao da je taj institut ponudio jedan od boljih predloga, ali da će i drugi instituti učestvovati u tome. a definisaće se u kom procentu se „ide“ kroz institucije, u kom procentu se ostvaruju sopstveni prihodi učešćem na tržištu, a u kom se novac dobija preko konkursa.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>