Šarčević: Od februara korišćenje kredita od 50 miliona dolara

mladen-sarcevic
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da je potrebno da se više dece predškolskog uzrasta uključi u sistem obrazovanja i najavio početak korišćenja kredita Svetske banke u iznosu od 50 miliona dolara sa kojom se radi na ukupnoj mreži predškolskih ustanova u celoj Srbiji.

„Rana pismenost je jako važna kategorija, da roditelji i svi drugi shvate da je to važno za napredovanje deteta za zdravu i pismenu naciju. To je ogroman posao na planu gradnje, obuke, planova i programa, kao i zakona, gde nastojimo da ceo proces ima sistemski tok“, kazao je ministar Šarčević novinarima prilikom obilaska vrtića „Skadardlija“ u okviru PU „Dečji dani“.

Šarčević je istakao je da predškolski modeli moraju da se uključe u obrazovanje.

Šarčević je naveo da imamo dosta praznog prostora u školama zbog slabog nataliteta, ali i nerešen problem u srednjim školama i fakultetima.

„Pokušali smo u jednom cugu najpre sa Beogradom to da rešavamo i uspeli da rešimo. Tu smo uštedeli pare tako da 50 miliona ne odlazi samo na gradnju“, naveo je ministar.

Kako je dodao, statistika pokazuje da u nekim delovima Srbije rano obrazovanje čini obuhvat tri do pet odsto, a da je obaveza da narednih godina taj nivo bude podignut i do 80 odsto. To je, kako kaže, evropski standard.

Deo sredstava, kako je istakao, otićiće na opremu, a deo na obuku ljudi.

Što se tiče mreže predškoslkih ustanova, on je rekao da će se taj model kako u je sproveden u Beogradu, primeniti i u drugim gradovima.

Govoreći o finansiranju predškolskog obrazovanja, Šarčević je rekao da je to složen poduhvat i da su „vaspitači u Beogradu na neki način privilegovani jer imaju dobru platu, stabilnu i na vreme isplaćene obaveze“.

U ostatku Srbije, kako je dodao, to nije slučaj.

Direktorka PU „Dečji dani“ Jasna Vukliš rekla je da je važno da se zajedničkim snagama radi na tome da predškolstvo bude sve bolje.

Gradski menadžer Goran Vesić zahvalio je ministru Šarčeviću što je za prvu posetu odabrao upravo taj beogradski vrtić, čime je ukazao na značaj Beograda i predškolskog obrazovanja kome u prošlosti nije bio predavan značaj kakav treba da ima u sistemu obrazovanja.

„Danas deca postaju funkcionalno pismena sa tri godine, što govori da predškolsko obrazovanje mora biti deo ukupnog sistema obrazovanja. Beograd je ove godine u vrtiće upisao oko 13.500 dece, što je najviše do sada, a podsetiću da smo od 2015. u ceo sistem uključili i privatne vrtiće, gde je upisano oko 6.500 dece“, rekao je on.

Kako je istakao, nada se da će se uspeti u tome da se sa mrežom osnovnih škola kapacitet poveća za oko 1.500 dece.

„To znači da ćemo dobiti nove kapacitete jer će biti obezbeđen novac za renoviranje tih ustanova. To svakako neće biti dovoljno jer svake godine u Beogradu se u prvi razred upisuje 19.000 mališana, što govori da ćemo u narednom periodu morati da učinimo mnogo više kako bi više dece moglo da dobije mesta u predškolskim ustanovama“, rekao je Vesić.

On je podsetio da je ove godine Grad Beograd otvorio novi vrtić u Mileve Marić Ajnštajn sa 120 mesta, kao i da su renovirane dve centralne kuhinje sa 4.500 obroka.

„Predstoji nam veliki posao da obezbedimo novih 1.000 do 1.500 mesta u već postojećim kapacitetima u osnovnim školama i da preko javno-privatnog partnerstva zainteresujemo one koje ozbiljnije žele da se bave ovim poslom i tako stvorimo više kapaciteta“, dodao je.

Za Grad Beograd to pitanje predstavlja prioritet, ali novac za izgradnju novih vrtića nije lako obezbediti.

„Trudimo se da uz pomoć ministarstva nađemo načine i da animiramo kompanije da se preko javno-privatnog partnerstva uključe u ovaj proces kako bi što više dece išlo u vrtiće i bilo spremnije za život u 21. veku“, istakao je Vesić.

Upitan o tome da li će vaspitači dobiti povišicu, on je rekao da oni to sigurno zalužuju i da će se pokušati da se to i omogući.

„Verujem da će naš budžet biti sve veći i veći da možemo da nagradimo vaspitače, a to ipak zavisi od toga da li imamo novca ili ne“, istakao je Vesić.
(Tanjug)

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>