Nema odlaganja reforme od 1. septembra

0402

Novine koje se spremaju od septembra u petom razredu osnovne škole, među kojima je i uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, nisu pod znakom pitanja, čak i ako ideje Ministarstva prosvete ne dobiju podršku Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS), saznaje Danas. Nema odlaganja reforme od 1. septembra To praktično znači da se ne može ponoviti scenario iz juna ove godine, kada je Savet odbacio predlog tadašnjeg ministra Srđana Verbića o uvođenju informatike, uz obrazloženje da škole nisu tehnički pripremljene za ovu novinu.

Prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, donošenje planova i programa je u nadležnosti NPS-a, koga, prema saznanjima Danasa, Ministarstvo prosvete neće zaobići kada se na dnevnom redu nađe predlog novog nastavnog plana za drugi ciklus osnovnog obrazovanja i novi program za peti razred. Naime, opcija da u međuvremenu stupi na snagu novi zakon koji bi razvlastio NPS i time otvorio put Ministarstvu da samo odlučuje nije realna, pre svega zbog rokova u kojima bi pomenute dokumente trebalo usvojiti. Čak i da ih Savet odbaci, „kec u rukavu“ prosvetne vlasti leži upravo u aktuelnom zakonu, koji daje mogućnost ministru prosvete da ih usvoji.

Kako je Danas pisao, Ministarstvo je u novembru uputilo inicijativu Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) da uradi predloge novog nastavnog plana (definiše fond časova) za više razrede osnovne škole, kao i novi nastavni program za peti razred, u skladu sa zahtevima da informatika postane obavezan predmet, da se sadržaj sadašnjeg predmeta izabrani sport realizuju kroz sportske aktivnosti, a sadržaji izbornih predmeta kao slobodne aktivnosti.

Planirano je da ZUOV predloge ovih dokumenata završi do februara, a NPS ima rok da ih razmatra i eventualno usvoji do maja, jer plan i program petog razreda moraju da se objave tokom juna da bi se škole pripremile za novu školsku godinu. Sudbina informatike nije sporna, sudeći prema ranijem raspoloženju NPS-a, koji je još na junskoj sednici iskazao spremnost da taj predmet bude obavezan od školske 2017/18, ukoliko se u međuvremenu obezbede kadrovski i tehnički preduslovi. Kamen spoticanja je pitanje gde uglaviti u raspored jedan čas nedeljno informatike, jer nešto drugo treba da se izbaci. Prošlog puta protestovali su nastavnici tehničkog, zbog planiranog smanjenja fonda u korist informatike, a u sličnoj situaciji sada su nastavnici fizičkog, koji insistiraju da treći čas fizičkog bude u rasporedu kao obavezan. I nastavnici izbornih predmeta sa neizvesnošću čekaju rasplet i zvaničnu potvrdu najava prosvetne vlasti da niko neće ostati bez fonda, a time i bez plate.

Dosadašnja iskustva pokazuju da su na NPS-u najteže prolazile ideje koje su zadirale u plan i program, jer je svako stručno društvo branilo isključivo svoje interese. Tako je, recimo, bez podrške ostao predlog bivše garniture Ministarstva da se olakša školska torba, ograničavanjem obima udžbenika i izbacivanjem radnih svezaka iz nekih predmeta.

Nema sumnje da su toga svesni i sadašnji rukovodioci Ministarstva, koji u slučaju negativnog ishoda glasanja NPS-a, rešenje vide u članu 24 krovnog zakona. On propisuje da, ako NPS najkasnije u roku od tri meseca od dana prijema materijala ne donese akt iz svoje nadležnosti, donosi ga ministar.

Prema tumačenju koje je Danas ranije dobio od pravne službe resornog ministarstva, ministar ima pravo čak i da preinači odluku NPS-a, a ne samo da usvoji neki dokument ako Savet to ne učini u propisanom roku. Takvu zakonsku mogućnost već je koristio bivši ministar Verbić usvajajući standarde kvaliteta udžbenika, koje je NPS prethodno odbacio, mada zvanična odluka o ishodu glasanja Saveta nije bila sročena. Po nekima je ovakvo tumačenje zakona sporno, jer daje izvršnoj vlasti odrešene ruke i obesmišljava postojanje NPS-a, ali pravnici su na stanovištu da je situacija jasna.

Pomenute planove jedino mogu da pomute vanredni parlamentarni izbori, koji bi najranije mogli biti raspisani u februaru, ali sudeći prema tempu aktuelnog rukovodstva Ministarstva prosvete, oni o takvom raspletu ne razmišljaju.

Promene
Prema onome što se dosad čulo u javnosti, namera je da nadležnosti NPS-a u novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja budu promenjene, a njegov sastav proširen. Više detalja biće poznato kada nacrt novog zakona bude na javnoj raspravi.

Đaci od sutra na raspustu
Za učenike osnovnih i srednjih škola sutra počinje prvi deo zimskog raspusta, koji traje do 8. januara. Prvo polugodište se završava 27. januara, a potom sledi drugi deo raspusta – od 30. januara do 10. februara. Na njega se nadovezuje vikend, pa se đaci u školske klupe vraćaju 13. januara. Već nakon dva dana ponovo im sledi predah – 15. i 16. februara se slavi Dan državnosti, koji je za škole neradni.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>