Месечне архиве: децембар 2016

...

Нема одлагања реформе од 1. септембра

Новине које се спремају од септембра у петом разреду основне школе, међу којима је и увођење информатике као обавезног предмета, нису под знаком питања, чак и ако идеје Министарства просвете не добију подршку Националног просветног савета (НПС), сазнаје Данас. Нема одлагања реформе од 1. септембра То практично значи да се не може поновити сценарио из јуна ове године, када је Савет одбацио предлог тадашњег министра Срђана Вербића о увођењу информатике, уз образложење да школе нису технички припремљене за ову новину.

...

Шарчевић: Од фебруара коришћење кредита од 50 милиона долара

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас да је потребно да се више деце предшколског узраста укључи у систем образовања и најавио почетак коришћења кредита Светске банке у износу од 50 милиона долара са којом се ради на укупној мрежи предшколских установа у целој Србији.
...

Унија не одустаје од предметног надзора

Гимназија у Чачку биће прва школа у Србију у којој ће у оквиру екстерне евалуације бити извршен и предметни надзор, на чему ова образовна установа, као и Унија синдиката просветних радника, чији је Гимназија члан, инсистирају већ дуже време. То је епилог недавног састанка челника Уније са министром просвете Младеном Шарчевићем, који је завршен договором да се спољашње вредновање рада Гимназије у Чачку и предметни надзор обаве 22. и 23. фебруара, потврдио је за Данас Владимир Аџић, члан Уније и председник Синдиката образовања Чачка (СОЧ).

...

Зараде у образовању 40438.00 динара, новембар 2016

Просечна бруто зарада у образовању исплаћена у новембру 2016. године износи 56215 динарa. Просечна нето зарада у образовању (без пореза и доприноса) исплаћена у новембру 2016. године износи 40438 динарa што је за око 13 % ниже од републичког просека.

...

Платни разреди пребачени у друго полугодиште

Још није ни почела примена Закона о систему плата запослених у јавном сектору, а већ се предлаже његово одлагање. Наиме, са применом Закона о систему плата запослених у јавном сектору, о којем  су се почетком прошле године водиле оштре полемике предлагача и синдиката јавног сектора, требало је почети 1. јануара наредне године, а сада се предлаже да то буде 1. јул 2017, односно 1. јануара 2018. године, и то због тога што нису донети други закони и подзаконска акта која би његову примену омогућила.
...

Допис министарства државне управе

...

БУЂЕЊЕ ИЛИ СТУБ СРАМА

Да ли сте чули, некад, да је неком тенисеру доживотно забрањено да игра тенис, зато што је, у жару игре, треснуо рекет у шљаку? Не?

А да ли сте чули да је неком професору одузета лиценца, зато што је лупио дневником по столу? Да?

То је стога што је бити професором у Србији нешто крајње ризично и свако ко се, тренутно, бави овим позивом, свакога дана, добија нове и нове сигнале како је бити учитељ — исто што и бити — друштвена нула. И да је свако, ко је одабрао овај позив, неко ко је дебело погрешио, јер поред материјалне беде — што јој је просветни радник деценијама изложен — има још, противу себе, и тако рафиниране законе, где злонамерним деловањем надлежних, пре судске одлуке, може да остане без посла…

Такође, професор је изложен иживљавању, и психичким, и физичким нападима свакога, коме то само падне на памет и то, готово, без икаквих последица по нападача. Мислим да је време да се читаво друштво пробуди, по овом питању, јер, у противном, следеће што треба очекивати (ако се настави ова тенденција) јесте специјални стуб срама, на сваком тргу, где ће бити везивани просветни радници, који су уписали час у погрешну рубрику…

(И при том дневник, авај, заборавили — у учионици…).

Милош Галетин

...

Упутство

...

Реформа образовања: Информатика укида физичко

Трећи час фискултуре ван дневног распореда часова. Изборни предмети постаће секције. Прво ће бити промењена настава у петом разреду. Убудуће школе неће моћи да издају фискултурне сале пре 21 час.

...