„Profesorima i učiteljima plata od 70.000 RSD“

novac_dinari_u_stosu

Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije traži od Ministarstva prosvete da se nastave pregovori kako bi se poboljšao materijalni položaj prosvetnih radnika. Predsednica Sindikata Jasna Janković kaže da su primanja prosvetnih radnika i nakon poslednjeg povećanja od šest odsto daleko ispod republičkog proseka.
„Ispod proseka smo 14 odsto, što je skandalozno i zato su nam potrebni pregovori i razgovori sa Ministarstvom“, rekla je ona.

Jankovićeva je dodala da su profesori koji su najnovijim povećanjem od šest odsto dobili 2.400 dinara i dalje daleko ispod republičkog proseka.

„Imamo trećinu sistema koji je na minimalcu, do sada su to bile tetkice i domari, a sada će biti i administrativno osoblje, koje će, i bez obzira da li ide na bolovanje ili ne, imati uvek ista primanja“, navela je Jankovićeva.

Prema njenim rečima, svi koji su na minimalcu neće dobiti povećanje od šest odsto, već će im se primanja korigovati kroz povećanje minimalne cene rada, koja je od 1. januara porasla sa 121 na 130 dinara.

„Tražimo da odnos plata bude 1:2:3. Jedan tetkice i domari, dva administrativni radnici sa četvrtim stepenom, i da oni imaju platu 45.000 a profesori, nastavnici, učitelji, vaspitači sa sedmim stepenom, od 68.000 do 70.000 dinara“, rekla je Jankovićeva.

Jankovićeva je navela da je sada taj odnos jedan prema 1,8.

Prema njenim rečima, prosveta ima uštede na osnovu kojih ima prostora da se traži povećanje.

„Sporazum o izlasku iz štrajka garantovao je novogodišnje nagrade koje nisu isplaćivane u poslednje tri godine, ali i isplatu iz ušteda kojih je do sada bilo oko dva milijarde dinara. To znači da ima prostora za 15.000 dinara pomoći“, rekla je ona.

Jankovićeva je dodala da će Unija, ukoliko dođe do socijalnog dijaloga, dati racionalna rešenja svih problema, a da će u suprotnom znati da sindikalno odgovori sa svim svojim potencijalom od 740 škola i više od 27.000 članova.

Izvor: B92

7 komentara na „Profesorima i učiteljima plata od 70.000 RSD“

 1. Gabi kaže:

  Svaka cast

 2. Lidija kaže:

  „Skromnost priliči samo onima koji nemaju razloga da budu skromni.“ Svi vi koji malodušno,tobož’ skromno padate u nesvest na fakultetsku platu,očigledno i niste za više. Pa,tako.

 3. Đole kaže:

  Očigledno je iz ovoga samo jedno,da nas domare i tetkice i vi sindikalci smatrate vrećama krompira i običnim stvarima u popisu škola a ne ljudima koj nešto rade i doprinose.Niko od vas ne priča da je prekršen kolektivni ugovor u pogledu koeficijenata,da je prekršen zakon o radu povodom ovakvog povećanja plate jer to je klasična diskriminacija dela zaposlenih,kao i sam ustav u pogledu diskriminacije,pristali ste da se procenat koji vam vračaju a koji vam je oduzet nazove povećanjem plate u prosveti a dobro znate da to nije ,jer da jeste svi bi to povećanje dobili ,hvala vam nemojte više da nas branite.

  • Anonimni kaže:

   Dragi moj Djole…ocigledno da sami sebe nazivate vrecom, jer vas niko nije uvredio…ovde se prica o platnim razredima tj.isplata u skladu sa zavrsenom skolom….to sto mozda niste zeleli da ucite u nekom periodu zivota ne znaci da vas neko smatra vrecom krompira

   • Đole kaže:

    Tipičan odgovor jednog sindikalca,jer i sam sam to bio,a škole sam završio i to dobre ne brinite(pogonski električar za automatiku IV stepen)a druga je priča što sam u školi.Ja sam ovde napomenuo kršenja nekih osnovnih zakona i ugovora na koje nisam video da ste kao sindikat odreagovali,konkretno tužbama i sudskim procesima jer vrlo dobro oboje znamo da za to ima puno više materijala i da poslodavac samo kad ga više istance nateraju pristaje na sve:nezakonito umanjenje plate,ako je povečanje plate onda je za sve a ne selektivno,borite se za platne razrede a pravite razliku između jednog te istog stepena konkretno IV,a razliku koju svi prećutkuju između domara i tetkica ne spominjete već godinama,mislim na koeficijent koji pripada u ugovoru o radu i koji je konkretno za nas domare obsmišljen.Pitam se ponekad da li ste vi svesni koju mi odgovornost imamo u okviru postrojenja(kotlarnice održavanja popravke,instalacije vode,gasa) koja su instalisana po školama,o ostalim sitnim poslovima tipa brava,eksera itd ne bih pričao jer to svako može da radi, il mislite da to neko drugi radi?Nisam imao nameru da ulazim u polemiku samo sam hteo da se čuje i naš glas.

 4. miki kaže:

  domar je kriv sto je pukao ventil pa popario ucenika domar je kriv sto je eksplodirao kotao ali ne mozemo da ga optuzimo jer je otisao zajedno sa kotlom u vazduh

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*