Informatika obavezna, hor kao sekcija

racunarski-kabinet-os-ognjen-prica
Ako se ostvare planovi ministra prosvete Mladena Šarčevića, sledeće godine novopečene petake čekaće brojne promene u školi. Od njih će, naime, krenuti najavljivana reforma školstva, koja podrazumeva uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, izborni sport kao sastavni deo nastave fizičkog vaspitanja, dok će izborni predmeti s takozvane B liste – domaćinstvo, slikanje, hor, orkestar – ponovo postati sekcije, odnosno vannastavne aktivnosti.
Prema najavama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ovim promenama bi se dnevni raspored đaka u mnogome rasteretio, što će se dodatno učiniti većom saradnjom između predmetnih nastavnika. Tako ćemo, kao nekad davno, ponovo dobiti obradu jedne teme na više nastavnih jedinica. Na primer, doseljavanje Slovena na Balkan tako će se proučavati na časovima istorije, ali i geografije i srpskog jezika.
- Izborni sport postaće sastavni deo fizičkog, a jedna od ideja je da se realizuje kroz turnire, aktivnosti vikendom ili u suprotnoj smeni. Škole, odnosno profesori fizičkog, u skladu s kapacitetima, treba da realizuju model koji će se primeniti. Rad na trećem času biće sublimiran u oceni iz fizičkog – kaže Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za osnovno obrazovanje. – Nijedan nastavnik neće ostati bez norme, to smo već obećali, nije istina da će nastava fizičkog biti smanjena, naprotiv, biće je više. Posebno što ubuduće škole neće moći da izdaju fiskulturne sale pre 21 čas, a ti termini biće dostupni učenicima.
Predloge novih nastavnih planova i programa za peti razred Ministarstvo prosvete krajem prošle godine zatražilo je od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a u njima će akcenat biti stavljen na takozvano primenjeno znanje. Tako ne bi trebalo da se desi učenje napamet bez razumevanja, a to će podrazumevati i rad po grupama u razredu, razvoj kritičkog mišljenja i kompeticija. Sve ovo trebalo bi da nam donese i napredak na listi PISA testiranja, koje nas očekuje 2018. godine.
Izvor: Dnevnik

3 komentara na Informatika obavezna, hor kao sekcija

 1. LJ kaže:

  Na zalost VII i VIII rzred ponovo sa svojim obavezama prevazilazi zakonom dozvoljeno optrecenje od 28 casona nedeljno kao maksimalno obaveze nastavnika. Clanom 59 Zakona o osnovnom obrazovanju je je to nedvosmileno nagalseno.
  Obavezni nastavni predmeti:
  Srpski kao maternji jezik 4 casa nedeljno
  ENGLESKI JEZIK 2 casa nedeljno
  LIKOVNA KULTURA 1 casa nedeljno
  MUZICKA KULTURA 1 casa nedeljno
  ISTORIJA 2 casa nedeljno
  GEOGRAFIJA 2 casa nedeljno
  FIZIKA 4 casa nedeljno
  Matematika 4 casa nedeljno
  Biologija 2 casa nedeljno
  Hemija 2 casa nedeljno
  Tehnicko i informaticko obrazovanje 2 casa nedeljno
  Fizicko 2 casa nedeljno
  UKUPNO OBAVEZNI NASTAVNI PREDMETI 26 casoav

  Obavezni izborni predmeti KOJI OSTAJU su
  Veronauka/gradjansko 1 cas nedeljno
  DRUGI STRANI JEZIK 2 casa nedeljno
  TO JE UKUPNO 29 casa nedeljno
  INFORMATIKA kao izborni cas 1 cas nedeljno
  to je sada 30 casoava nedeljno
  Cas odeljenskog staresine KOJI JE OBAVEZAN 1 cas nedeljno
  To je sada 31 cas nedeljno.

  ZNACI NISTA NIJE URADJENO samo su izbacili izborni sport i sve izborne predmete pod B sem informatike su ZAFRKNULI a i dalje ne postujemo ZAKON. Toliko o znanju osoba koje rade u MINISTRASTVU.

  • Anonimni kaže:

   A na sve ovo niko nikad ne spominje plus časove đaka koji pohađaju nastavu na jezicima nacionalnih manjina. To je još 4-5 časova maternjeg jezika…

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*