Ministar prosvete „napunio“ kabinet sa čak 11 pomoćnika i još devet savetnika i sekretara!!!

mladen-sarcevic_660x330

Ministar prosvete Mladen Šarčević ima čak 11 pomoćnika, čije su plate uglavnom veće od 120.000 dinara. U njegovom kabinetu sede još tri posebna savetnika, jedan savetnik, četiri državna sekretara i sekretar, pa se može reći da on predvodi jedno manje školsko odeljenje.
Srbija je poznata po gomilanju kadrova u državnim organima, ali nije zabeleženo da je samo jedan ministar oko sebe okupio čak 20 državnih funkcionera.

Za početak Šarčević imao neobično velik broj pomoćnika, a oblasti koje pokrivaju su shodno tome raznolike. Pomažu mu u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, u domenu nauke, tehnološkog razvoja i učeničkog standarda. Ima li, međutim, potrebe da ministar koji se bavi obrazovanjem angažuje pomoćnike za pravne poslove, finansije, investicije, evropske integracije i inspekcijske poslove?

LjUDI IZ SENKE U VRHU VLASTI Za posao posebnog savetnika ne treba diploma
U njegovom kabinetu su i četiri državna sekretara koja mesečno zarađuju između 80.000 i 100.000 dinara. Da ne bi ostalo na tome, ministar je angažovao i posebne savetnike, a poslovi kojima se oni bave za javnost su ostali nepoznati. Ni njihova primanja nisu objavljena na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

„Pomoćnici nisu nikakvi šefovi, rade intenzivno“

Šarčević u izjavi za „Blic“ navodi da je njegovo ministarstvo jedno od najvećih, kao i da je „sve što je sada u ingerenciji njegovog resora ranije je činilo čak četiri ministarstva“.

- Ppredškolsko je bilo deo Ministarstva za rad, tehnološki razvoj deo Ministarstva privrede. Ministarstvo prosvete činilo je samo osnovno i srednje obrazovanje i učenički standard. Ti pomoćnici nisu nikakvi šefovi, već rade intenzivno na svakom poslu, kao i sam ministar. Istovremno, broj zaposlenih je sa 430 u 2016. godini sada smanjen na 359, a imamo mnogo novih poslova – odgovara Šarčević i dodaje da jedan od pomoćnika obavlja funkciju šefa kabineta, pa realno ima 10 pomoćnika.

Za njim mnogo ne kaska ni ministar finansija Dušan Vujović. Njegov kabinet čini čak 10 pomoćnika ministra, čije mesečne zarade idu i do 135.000 dinara, što znači da pojedini primaju plate veće i od predsedničke.

Vujović je angažovao i tri državna sekretara i još jednog sekretara, a na spisku funkcionera koji je objavljen na sajtu njegovog ministarstva nema savetnika. Ipak, poznato je da je angažovao dva posebna savetnika.

U Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma situacija je nešto bolja. Ministar Rasima Ljajić ima osam pomoćnika, tri državna sekretara i isto toliko savetnika.

Vučić prednjači po broju savetnika

Svi ostali ministri imaju daleko manje funkcionera u svojim kabinetima, ali se neki od njih mogu pohvaliti velikim brojem savetnika.

Rekorder po broju savetnika: Aleksandar Vučić

Prvi čovek Vlade Srbije Aleksandar Vučić po tom pitanju naročito prednjači. On je angažovao čak 11 savetnika, od kojih su troje stranci. I dalje ga savetuju Franko Fratini, Alfred Guzenbauer i Jerg Heskens, a nakon odlaska sa funkcija ministra privrede i direktora policija u Vučićev tim su ušli i Dragan Glamočić i Milorad Veljović.

Za premijerom mnogo ne zaostaje ni potpredsednica Vlade i ministarka građevine, na čijem spisku je čak 10 savetnika, od kojih troje imaju status posebnih.

Izvor: Blic

Jedan komentar na Ministar prosvete „napunio“ kabinet sa čak 11 pomoćnika i još devet savetnika i sekretara!!!

  1. dragica kaže:

    Da trebaju toliki pomocnici,mozda i trebaju ,opet bolje misli 11 glava nego jedna.Al me interesuje koju skolu oni imaju te imaju plate oko 120000 platu.Mi imamo fakultete pa cak kolega ima i doktorat pa nema platu vecu od 50 000 .Eto treba da dignemo na nivo i da vidimo odakle njima te plate i sta to oni rade.Izdali kalendar takmicenja a nekoliko takmicenja nema ih uopste,sto god pocnu ostave na pola.Kako koji ministar dolazi sve bre brate moj gori od goreg.Najbolje vreme je bilo 80 etih godina kada su radili samo njih nekoliko i sve je bilo uredjenije i bolje.Sramno jeda oni imaju tolika primanja a mi ovako ponizavajuca i mi smo ljudi,i mi imamo decu,unucad i oni vole da pojedu nesto lepo.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*