Blagajnici plata jedva kao tetkici

vladimir_adzic

KADA prosvetarima stigne januarska plata, tetkice će dobiti jednako debelu kovertu kao blagajnici, drugi administrativni radnici ili domari. Nezadovoljni ovakvim stanjem, sindikalci su zatražili od Ministarstva prosvete da pomogne u rešavanju problema, ali državna kasa je u Ministarstvu finansija, pa od njih očekuju razumevanje i pomoć. Prosvetni radnici dobili su povećanje šest odsto, počevši od decembarske plate. Sada smo se nominalno skoro pa vratili na iznos iz 2014, pre smanjenja od deset odsto – kaže za „Novosti“ Vladimir Adžić iz Unije sindikata prosvetnih radnika. – Povećanjem minimalne cene rada sa 121 na 130 dinara, počevši od januarske plate, zaposleni na minimalcu primaće recimo u mesecu sa 23 radna dana 23.920 dinara. A administrativni radnici imaju osnovicu 22.500 dinara, pa praktično padaju ispod minimalca. Zato će država i njima dotirati do minimalne zarade, te će na kraju primiti isto kao čistačice.

Ova situacija, dodaje Adžić, loša je iz ugla vrednovanja rada i obrazovanja, ali i zato što će administracija masovno odlaziti na bolovanje, kao što su to do sada radile čistačice.

- Kada su na minimalcu, isto primaju i ako rade i ako ne rade. I zato će mnogi, i za najmanju sitnicu, otvarati bolovanje. A to će za funkcionisanje škola predstavljati veliki problem.

U Uniji sindikata imaju i predlog za rešenje ovog problema – da se administrativnim radnicima poveća osnovica za 500 dinara, kako bi došli na zaradu 26.000-27.000 dinara. Oni se, inače, zalažu i za vraćanje odnosa zarada u prosvetni 1:2:3, gde bi prvo, na minimalcu, bili nekvalifikovani radnici, drugo srednja stručna sprema, a treće nastavnici sa visokim obrazovanjem. Prema sadašnjoj minimalnoj ceni rada, to bi značilo da nastavnici primaju skoro 70.000, umesto sadašnjih 43.000 dinara. Trenutno je trećina prosvetnog sistema na minimalnoj zaradi, upozoravaju iz Unije.
PLATNI RAZREDI

- UPORNO tražimo uvođenje jedinstvenih platnih razreda u celom javnom sektoru, ali država ne želi da prihvati naš predlog. Zalažemo se za to da čistačica ima istu platu i u školi, i u bolnici, i u javnom preduzeću – kaže Adžić. – Direktor Tehničke škole u Čačku, u kojoj radim, doktor je nauka, i ima istu platu kao čistačica u „Srbijagasu“.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*