U martu i aprilu probno PISA testiranje

pisa-test

Probno PISA testiranje učenika prvog razreda srednje škole biće obavljeno ove godine u martu i aprilu, dok će glavno istraživanje biti sprovedeno u aprilu i maju naredne godine.

Nacionalna koordinatorka PISA istraživanja u Srbiji Dragica Pavlović Babić kaže da će probnim testiranjem biti obuhvaćen manji broj škola i manji broj učenika.

„Ovo probno testiranje služi da se proveri kakvi su testovi, da bismo onda na osnovu istraživanja 2018. godine govorili o postignućima i kvalitetu obrazovanja”, rekla je Pavlović Babić za Tanjug.

Novina je, kako kaže, da će đaci iz Srbije prvi put rešavati test iz finansijske pismenosti, a đaci će testove raditi na računarima.

Srbija u PISA testiranju učestvuje od 2001. godine, testiranje se radi svake tri godine, a naša zemlja preskočila je testiranje 2015. godine, jer za to nisu bila obezbeđena sredstva.

U PISA testiranju učestvuju učenici koji u trenutku testiranja imaju punih 16 godina, u slučaju našeg obrazovnog sistema to su dominantno učenici prvog razreda srednje škole, i jedan procenat učenika koji su druga godina.

„Oni koji su rođeni 2001. godine kandidati su za ovogodišnje probno testiranje”, pojašnjava Pavlović Babić.

Srednjoškolci iz Srbije su u okviru Međunarodnog programa procene postignuća učenika (PISA) za 2012. godinu postigli rezultate koji su ispod proseka i zauzeli 43. mesto od 65 zemalja.

Izvor: Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*