Dva strana jezika od prvog razreda

04-jezici_620x0

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio da se zalaže za izmene u obrazovnom programu. Od naše dece zahteva se manji nivo znanja nego u nekim drugim državama. Neophodna izmena zakona

DECA u Srbiji trebalo bi ravnopravno da uče dva strana jezika – stav je ministra prosvete Mladena Šarčevića. Za takvu promenu morao bi značajno da se promeni đački raspored časova. Sada se prvi jezik uči od prvog, a drugi strani jezik od petog razreda. Ako bi već prvaci učili dva strana jezika, to bi značilo više časova u školi, a za to je potrebna i izmena zakona. Deca već sada imaju više časova nego što je to zakonom propisano.

- Moramo da definišemo radnu nedelju, da precizno utvrdimo šta učenike opterećuje, a šta relaksira – rekao je Šarčević u OŠ „Mihailo Petrović Alas“ u Beogradu, gde je prisustvovao početku seminara za profesore francuskog jezika.

Od učenika u Srbiji zahteva se manji nivo znanja na kraju škole nego od njihovih vršnjaka u Francuskoj, Nemačkoj ili Rusiji. Dok se od njihovih vršnjaka u inostranstvu očekuje da iz prvog stranog jezika dostignu B1 nivo, našim đacima dovoljno je da nauče do A2 nivoa. Ovo je pokazala analiza koju je Društvo za strane jezike i književnost radilo prošle godine za potrebe Ministarstva prosvete.

- U Srbiji se prvi strani jezik uči od prvog razreda kao i u Francuskoj i Italiji, dok se u Nemačkoj uči od prvog ili trećeg, a u Rusiji od drugog razreda. Fond časova je najmanji u Srbiji, po dva časa nedeljno – navedeno je u istraživanju. – Drugi strani jezik U Srbiji se uči kao obavezni od petog razreda, kao i u Italiji i Rusiji. U Francuskoj i Nemačkoj uči se od sedmog razreda. Fond časova najmanji je u Srbiji i Rusiji, po dva časa nedeljno. Očekivani nivo u Srbiji je A1+/A2, u Italiji A1, dok u ostalim zemljama nije specifikovan, osim u Francuskoj, gde se za kraj srednjeg obrazovanja očekuje B2 iz prvog ili drugog stranog jezika, po izboru učenika. Polaže se obavezno na velikoj maturi i uključuje usmeno izražavanje.

U svim analiziranim zemljama najviše se kao prvi jezik uči engleski, a tako je i u Srbiji. Oko 600.000 osnovaca pohađa nastavu engleskog jezika. Oko 90.000 uči nemački, oko 80.000 francuski, dok je ruski pao na četvrto mesto sa 62.000 đaka. Zastupljeni su i italijanski sa 8.000 i španski sa 3.000 učenika.


NAJMANjE ČASOVA – U SRBIJI

U VIŠIM razredima osnovne škole najmanje su opterećeni učenici u Srbiji – 25 obaveznih i tri izborna časa po 45 minuta nedeljno. U Francuskoj je to 27 časova po 55 minuta u sedmom i 29,5 časova u osmom razredu. U Italiji đaci imaju 30, 36 ili 40 časova nedeljno i to u trajanju od 55 ili 60 minuta. U Nemačkoj reč je o 30 časova po 45 minuta nedeljno, a u Rusiji 32 časa u sedmom i 33 u osmom razredu, istog trajanja kao u Nemačkoj ili Srbiji.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*