Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika najavljuju protest ispred Vlade 17. marta

prosveta2

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovaće protest 17. marta ispred zgrade Vlade Srbije, jer ni posle šest dana, koliko su državi dali rok da odgovori na njihove zahteve za isplatu nagrada i jednokratne novčane pomoći zaposlenima u obrazovanju, odgovor nije stigao.
Odluku o protestu organi Unije su već doneli, potvrdila je za Danas Jasna Janković, predsednica tog sindikata, ali nije želela da precizira na koji način će štrajk biti organizovan i da li će toga dana članstvo držati nastavu ili ne.

Upravo 17. marta navršava se dve godine od velikog protesta prosvetnih radnika koji je ostao upamćen po polivanju vodom tadašnjeg ministra Srđana Verbića. Višemesečni štrajk završen je potpisivanjem sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji Vlada do danas nije ispunila.

- Dve godine brujimo o tom sporazumu, a pošto se Vlada nije izjasnila u roku koji je postavio sam ministar prosvete na prošlonedeljnom sastanku, smatramo da je upravo to odgovor na naše zahteve. Ministarstvo prosvete nije adresa na koju možemo da se obratimo, tako da nam preostaje da 17. mart obeležimo na sindikalan način i da Vladi osvežimo pamćenje – kaže Jankovićeva.
Na pitanje da li će se pridružiti Uniji, jer su pre dve godine sa njima protestovali ispred Ministarstva prosvete, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković poručuje da im „ne pada na pamet“. Kaže da ih rukovodstvo Unije nije zvalo i poručuje im da „sami sprovedu štrajk i pokažu koliko su jaki“, aludirajući na ranije proteste tog sindikata na kojima je, tvrdi, bio zanemarljiv broj prosvetnih radnika.

- Zahtevi su nam isti, ali ne i način sindikalne borbe – kaže Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, odgovarajući na pitanje Danasa da li će njihovo članstvo učestvovati na protestu 17. marta. Ona kaže da dosad nije bilo dogovora četiri reprezentativna sindikata o zajedničkom nastupu i da Sindikat obrazovanja pokušava „diplomatski“ da se izbori za korekciju koeficijenata zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i to za 12 odsto. Tu korekciju Ilićeva vidi kao „prelazno rešenje do uvođenja platnih razreda“, a eventualnu isplatu zaostalih novogodišnjih nagrada i jednokratne pomoći smatra „privremenim rešenjem“. Ona dodaje i da sindikat na čijem je čelu insistira da se zaposlenima u predškolskim ustanovama isplate dva povećanja, od četiri i šest odsto, što su već dobili radnici u osnovnim i srednjim školama. Za danas su zakazane sednice Republičkog odbora i Predsedništva Sindikata obrazovanja Srbije, na kojima će se razgovarati o aktuelnoj situaciji, a Ilićeva kaže da eventualna odluka o štrajku zavisi od raspoloženja članstva.

GSPRS „Nezavisnost“, koji je četvrti reprezentativni sindikat obrazovanja, dao je rok od dve nedelje državi da se izjasni o ispunjenju sporazuma. Taj rok ističe krajem sledeće nedelje, a šta će se dalje dešavati još nije poznato.

Peticija
Slobodan Brajković dodaje da su Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije započeli potpisivanje peticije za korekciju koeficijenata, koju je dosad podržalo 45.000 zaposlenih, a koju će predati Vladi.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*