U školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika 17. marta časovi po 30 minuta

sindikati-foto-andjelko-vasiljevic

Teško da ću moći da zakažem sastanak premijera Aleksandra Vučića sa predstavnicima sindikata obrazovanja zbog njegovih obaveza u izbornoj kampanji – izjavio je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.On je to naveo povodom očekivanja predstavnika sva četiri reprezentativna sindikata da će on biti posrednik susreta sa predsednikom Vlade Srbije.

Sindikati od premijera očekuju odgovor da li će njihovi zahtevi za isplatu jednokratne novčane pomoći (od ušteda od racionalizacije) i zaostalih novogodišnjih nagrada biti ispunjeni.

- Zahtev za isplatu nagrada smo ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i ja prosledili Ministarstvu finansija, a takozvane uštede na način na koji neki računaju ne postoje – kaže Šarčević.

On nije želeo da komentariše najavljeni protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji će članovi 17. marta održati jednodnevni štrajk upozorenja. Kako se navodi u odluci o štrajku koju je taj sindikat poslao ministru prosvete, u školama članicama Unije časovi će tog dana biti skraćeni na 30 minuta.

- Unija ima svoje razloge za protest, a Ministarstvo prosvete preduzima mere oko svih dogovora. Redovan sastanak sa sindikatima obrazovanja, na kojem ćemo nastaviti rad na novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, zakazan je za sredu – naveo je Šarčević.

Kako je naš list pisao, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije najverovatnije neće učestvovati u štrajku upozorenja, a GSPRS „Nezavisnost“ će odluku doneti sledeće nedelje. Portparolka tog sindikata Vesna Vojvodić Mitrović kaže za Danas da je „svaka aktivnost koja je u interesu unapređenja položaja zaposlenih u obrazovanju dobrodošla“ i da je „irelevantno ko je inicijator“, te da će se prilikom donošenja odluke o eventualnoj podršci Uniji „Nezavisnost“ rukovoditi interesima prosvetnih radnika.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*