„Sa Šarčevićem pričamo, ali se Vučić pita za novac“

Komunikacija s ministrom Šarčevićem je dobra, razume probleme, ali se ne pita on za novac, kaže za B92 Jasna Janković iz Sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Kako je rekla u Kažiprstu, ministar prosvete razgovara s ministrom finansija Dušanom Vujovićem, ali „sve čeka na odobrenje premijera Vučića“.„Mi do njega nismo došli, a očigledno ne mogu ni oni“, kaže Jasna Janković.

Govoreći u Kažiprstu o najavljenom protestu prosvetnih radnika ovog petka, ona je najavila da će on biti održan od 12:05 do 12:45 u 736 škola širom zemlje, a da će deca i roditelji biti obavešteni o toma kako će časovi izgledati.

Protest se zove „Čovek se veže za reč“, a kako kaže Jankovićeva, to se dosad „mnogo puta čulo“.

„Pre dve godine smo izašli iz štrajka i imali potpisan sporazum o rešavanju spornih pitanje. Sa jedne strane su potpis stavili prosvetni radnici, a sa druge dva ministra Srđan Verbić i Kori Udovički. Po tom sporazumu nije urađeno ništa osim onoga što su uradili nastavnici, učitelji i profesori. To je završeno do kraja školske godine 2014/15, a sa druge strane nije bilo ništa – nisu urađeni ni platni razredi, niti nam je data mogućnost da napravljene uštede iskoristimo“, kaže gošća Kažiprsta.

Na pitanje da li je neophodan protest usred kampanje, ona kaže da pregovori sa ministrima nikada nisu ni prestajali izuzev tokom prošle kampanje, a na ocene iz drugih sindikata da nema razloga za štrajk dok traju pregovori kaže:

„Mi smo u konstantnim pregovorima, koji su nažalost jedan jalov socijalni dijalog. Dosad ništa nismo dobili. Naši štrajkovi uvek zavise od druge strane. Možda se čini da smo hiroviti, ali mi smo strpljivo čekali dve godine da se nešto pomeri sa mrtve tačke. Ono što predstoji jeste da vidimo na šta su spremne kolege, a mi se nadamo da će nas ovo odvesti za sto.“

Izvor: B92

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*