U Unijinim školama kraći časovi

strajk-prosvetara

Unija sindikata Prosvetnih radnika u petak organizuje štrajk upozorenja. Traže da država ispuni obećanja iz vremena protesta od pre dve godine

ČASOVI u najmanje 500 osnovnih i srednjih škola u petak će biti skraćeni na 30 minuta, najavljuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika. Ovaj sindikat ne odustaje od štrajka upozorenja, a za isti dan zakazali su i protest ispred Vlade Srbije. Traže da država ispuni ono što je obećala pre dve godine, kada su prosvetari prekinuli najduži štrajk u istoriji.

Prema rečima Jasne Janković, predsednice Unije, suština svih zahteva je poboljšanje materijalnog statusa prosvetnih radnika. Nastavnik bez razrednog starešinstva i minulog radnog staža, kaže Jankovićeva, mesečno zarađuje oko 42.000 dinara. To je približno republičkom proseku, ali su profesori obrazovani daleko iznad proseka i svi imaju završen fakultet.

- Uskoro će biti dve godine kako smo izašli iz štrajka, uz potpisivanje sporazuma sa državom, ali do danas iz tog sporazuma skoro ništa nije ispunjeno. Dobili smo jednokratnu pomoć od 7.000 dinara i usvojen je Pojedinačni kolektivni ugovor – napominje Jasna Janković. – Istina je da su nam plate povećavane više nego drugima u javnom sektoru, ali naše zarade su svakako manje nego kod ostalih.

Naša sagovornica kaže da je uvođenje platnih razreda bio jedan od ključnih zahteva za prekidanje štrajka, da se država obavezala, ali nikada nije ispunila obećano.

- Platni razredi, koji bi trebalo da poboljšaju materijalni položaj, prvo su najavljeni za 1. 1. 2016. godine. Zakon koji ih uvodi donet je, zapravo, nešto kasnije, ali je njegovo dejstvo odmah odloženo do 2018. godine – kaže Jasna Janković. – Dodatno tražimo da se materijalni položaj radnika u prosveti popravi isplatom nagrada ili pomoći. Obećano nam je će se sav novac od ušteda koje sami napravimo u sistemu, poput onih od raspoređivanja tehnoloških viškova, rasporediti zaposlenima. Ali to se nije dogodilo.

Unija sindikata ima 736 škola članica, a očekuje se da se protestu pridruži bar 500.

SKUP ISPRED VLADE

PREDSTAVNICI Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije okupiće se u petak u 11 časova ispred Vlade Srbije i zatražiti prijem kod premijera. Prema rečima predsednice Unije, kada se pokrene priča o finansijama ministar prosvete uputi ih na ministra finansija, a ovaj kaže da o tome mora da odluči premijer.

Izvor Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*