Kažnjeni jer nisu ocenili „nevidljive“ učenike

kaznjeni-ucitelji-z-rasic_620x0

Sedmoro učitelja paraćinske Osnovne škole “Radoje Domanović” rešenjem direktorke kažnjeno je novčano zbog toga što nisu ocenili učenike koji tokom cele prošle školske godine nisu dolazili na časove.Ovo tvrde kažnjeni učitelji, koji su se obratili medijima na organizovanom skupu, uz podršku kolega, kao i predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika.

Učiteljice Jelena Jevtić, Snežana Bogdanović i Slobodanka Đikić, iz grupe kažnjenih, navode da je direktorka od početka znala da neki đaci – a reč je o deci romske nacionalnosti – uopšte ne dolaze u školu, zbog čega su i ostali bez ocena.

- Podnosili smo izveštaje na odeljenjskim i nastavničkim većima, ali niko nije reagovao. U školi radi pedagoški asistent zadužen za te učenike, ali ni asistenta niko nije uputio u to da treba da utvrdi zašto ta deca ne pohađaju nastavu. Na kraju školske godine su direktorka i pomoćnik direktora potpisali dnevnik vaspitno-obrazovnog rada i ustanovili da su podaci ispravni, a kasnije nas je direktorka ubeđivala da treba da platimo kaznu i da ćutimo jer je to za dobrobit svih nas – ističu učiteljice.

Dušica Ivanković Katić, jedna od kažnjenih, tvrdi da vodi odeljenje prvog razreda u kome je najviše romske dece, pa zbog toga optužuje direktorku da pravi segregaciju i diskriminaciju.

S druge strane, direktorka Dragana Veljković ističe da je baš po prijavi Dušice Katić Ivanković, nekadašnje direktorke, dolazila kontrola Školske uprave iz Jagodine i Republičke prosvetne inspekcije.

- Potvrđeno je da u našoj školi nema segregacije, ali da se deset godina unazad, od vremena kada je ona bila direktor, pogrešno ocenjuju prvaci, pa je naloženo da se to ispravi. Prema zakonu, učenici prvog razreda se ocenjuju opisno i uvek se prevode u drugi razred, tako da nema ponavljača. Ja sam morala da sprovedem meru koju su mi naložili inspektori, a odlučila sam se za najblažu moguću kaznu, novčanu. To je 20 odsto od plate tokom tri meseca – objašnjava aktuelna direktorka.

SEDMORO NA SPISKU

Disciplinski postupak protiv sedmoro učitelja pokrenut je u decembru. Milan Jovanović i Jasmina Đurić kažnjeni su zbog neocenjivanja, dok su Snežana Bogdanović, Jelena Jevtić, Slobodanka Đikić, Dušica Ivanković Katić i Aleksandar Jovanović kažnjeni zbog toga što kao članovi komisije koja je pregledala dnevnike nisu prijavili nepravilnosti. Svi su uputili žalbe Školskom odboru.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*