U Bačkoj Palanci veće plate za vaspitačice

backapalanka-07

 

Po predlogu Odeljenja za finansije i budžet Opštine Bačka Palanka odbornici lokalnog parlamenta izjašnjavaće se o rebalansu finansijskog plana za 2017. godinu, a Mita Lačanski, predsednik Skupštine sednicu je zakazao za sredu.Kako je Maja Pilipović, rukovodilac pomenutog Odeljenja napisala u obrazloženju predloženih izmena, rebalans se najvećim delom odnosi na povećanje plata zaposlenima u predškolskim ustanovama.

Prvobitnom odlukom, a budžet za ovu godinu usvojen je 20. decembra prošle godine, planirani  buyetski obim sredstava za 2017. godinu iznosio je 1.502.600 000 dinara. Prihodi predloženi odlukom o reblansu budžeta iznose 1.513. 800.000 dinara,  od čega najveći deo čine izvorni i ustupljeni prihodi opštine, dok transferi od viših nivoa vlasti iznose 72,7 miliona, a preneta i neutrošena sredstva iz 2016. godine iznose 68,6 miliona dinara.

Zakonodavac je, kažu nadležni u ovdašnjim opštinskim finansijama, propisao da lokalna vlast može planirati ukupna sredstva potrebna za isplatu plata zaposlenih koji se finansiraju iz buyeta lokalne samouprave. Međutim, planirana masa sredstava za isplatu plata mora biti planirana na nivou isplaćenih plata u 2016. godini, a najviše u skladu sa odredbama Zakona o buyetu Republike Srbije za prošlu godinu. Ovde kažu da uz tako planirana sredstva za plate zaposlenih koji se finansiraju iz buyeta opštine, može se planirati i povećanje plata zaposlenih u predškolskim ustanovama za šest odsto.

U Bačkoj Palanci objašnjavaju da u okviru planiranih sredstava za plate u budžetu nije bilo prostora, a nadležni su se obratili Ministarstvu finansija tražeći povećanje mase zarada. Ministarstvo je dopisom odobrilo proširenje mase zarada, pa je to i osnov za rebalans opštinskog budžeta u ovoj godini.

Predloženo je povećanje u ukupnom iznosu od 14,25 miliona dinara, a suštinski iz opštinskog buyeta obezbeđeno je šest miliona, a ostatak preusmeravanjem sredstava obezbedila je Predškolska ustanova „Mladost“.

Izvor: Dnevnik

Jedan komentar na U Bačkoj Palanci veće plate za vaspitačice

  1. Nadezda Soldo kaže:

    Lako je tako davati pare PU “ Mladost “ kada ste im sve pare uzeli, sve uplate roditelja idu na ziro-racun Opstine, kada treba nesto da se kupi za rad npr. gumica, hemijska, olovka…. zovi i trazi odobrenje od Opstine, kada vaspitaci idu na strucne skupove, a nemaju svoje pare jer su im plate bedne, a tamo predstavljaju svoju ustanovu, ali i svoju Lokalnu samoupravu, onda Opstina nema para, pa direktor iz svog dzepa izvadi pare i da SRAMOTA, DOKLE, ZAR VAMA PU NE TREBA, razocaran vaspitac koji radi vec 28 god. i pamti vremena kada je Lokalna samouprava cenila PU, Nadam se da cete ovo objaviti !!!!

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*