Šarčević odustao od kažnjavanja štrajkača

sarcevic

Ministarstvo prosvete je odustalo od namere da prosvetnim radnicima koji su 31. marta bili u nezakonitom štrajku smanji plate. Umesto toga, prosvetarima je data mogućnost da do 31. maja nadoknade izgubljene časove, potvrdio je za Danas Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačka i član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.Čak 27 čačanskih škola bilo je u potpunoj obustavi nastave u štrajku koji je organizovala Unija, zbog čega se Adžić kao predsednik najjačeg sindikata u tom gradu obratio ministru prosvete Mladenu Šarčeviću molbom da se časovi nadoknade i tako izbegne smanjivanje plate prosvetarima koji nisu držali nastavu.

Prethodno, ministar je uputio dopis direktorima u kojem ih je podsetio da zaposleni u obrazovanju imaju pravo na zakonski štrajk sa minimumom procesa rada (čas od 30 minuta), a da oni koji su „u štrajku suprotno zakonu nemaju pravo na zaradu za vreme trajanja potpune obustave rada“. Kako je Danas pisao, taj dopis izazvao je negodovanje među nekim direktorima škola, jer ih je, kako tvrde, ministar stavio u poziciju da kazne štrajkače smanjenjem plate bez prethodnog vođenja disciplinskog postupka, na šta po zakonu nemaju pravo.

Ministarstvo je, nakon reagovanja Sindikata obrazovanja Čačka, odobrilo školama da naprave plan nadoknade časova, uz obaveznu prethodnu saglasnost roditelja učenika. U pismu Ministarstva se navodi da se časovi mogu nadoknaditi subotom ili u toku radne nedelje, vodeći računa o dnevnom opterećenju đaka, najkasnije do 31. maja. Ministarstvo ističe i da se „u svojoj odluci rukovodilo, pre svega, interesima učenika, odnosno potrebom da se plan i program realizuje u celosti“.

Zakonski štrajk bez posledica
Što se tiče prosvetnih radnika koji su 31. marta bili u zakonskom štrajku, odnosno držali skraćene časove po 30 minuta, njima isplata pune zarade nije bila pod znakom pitanja, iako bi shodno zakonu trebalo da bude umanjena za vreme za koje nisu radili. Bez posledica je prošao i štrajk upozorenja 17. novembra prošle godine, kada je u Unijinom protestu učestvovalo oko 500 škola. Vladimir Adžić kaže da se država u mnogim stvarima ne pridržava zakona i dogovora, posebno apostrofirajući Sporazum o rešavanju spornih pitanja, na čijem ispunjenju sindikati insistiraju već dve godine i koji je neposredan povod za pomenute štrajkove.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*