SASTANAK U MPNTR

mpntr

Na zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije 03.05.2017. održan je sastanak povodom novog plana i programa u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, nedavno usvojenog na sednici NPS, koji će se primenjivati od naredne školske godine.

U ime Unije SPRS sastanku su prisustvovali članovi Predsedništva USPRS Milan Jevtić i Dobrivoje Marjanović, a u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Slavica Jašić, rukovodilac grupe za poslove osnovnog obrazovanja i vaspitanja i Miloš Blagojević, posebni savetnik ministra.

Kao tema sastanka su se nametnule promene do kojih će potencijalno dovesti primena novog plana i programa, a tiču se položaja zaposlenih.

Predstavnici MPNTR su izneli svoj stav da se po pitanju norme nastavnika ništa značajnije neće promeniti. Promene koje se unose u novi plan i program u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, prema njihovim rečima su neophodne, kako bi se rešilo pitanje zakonom dozvoljenog opterećenja učenika.

Pored opterećenja učenika brojem obaveznih časova u samoj nastavi novim planom se uvodi i pojam „angažovanja učenika“. Ono se odnosi na obavezne i slobodne aktivnosti učenika, koje će prema njihovoj najavi novim Pravilnikom o normi časova neposrednog rada sa učenicima nastavnika, stručnih saradnika i vaspitača u osnovnoj školi biti uvršteno u 24 – časovnu strukturu neposrednog rada sa učenicima. Reč je o fizičkim aktivnostima, horu, crtanju, slikanju, vajanju …

Od strane predstavnika MPNTR skrenuta je pažnja da će se prilikom formiranja odeljenja za narednu školsku 2017/2018. godinu striktno primenjivati član 31. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u svim razredima.

Predstavnici Unije SPRS će intenzivno pratiti izradu pravilnika i dokumenata koje regulišu ovu materiju.

INFO USPRS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*