„Srednjoškolcima četiri nova smera po dualnom obrazovanju“

pajic_620x0

omoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić izjavio je da je plan upisa u srednje škole u Srbiji završen. On je rekao i da će plan biti objavljen ovih dana, a ove godine će se u ponudi naći četiri nova obrazovna profila i to po dualnom modelu obrazovanja.

„Spisak svih škola s ponudom obrazovnih profila i brojem predviđenih mesta prvo će đacima dostupan u elektronskoj formi – na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i moći će besplatno da se preuzme. Zatim će se naći i u prodaji kao deo „Konkursa za upis u srednju školu2017/18″ u štampanom izdanju „Prosvetnog pregleda“, najavio je Pajić u razgovoru za „Politiku“.

Predsednik Komisije za upis u srednje škole je kazao da u četiri nova obrazovna profila, koji će se po prvi put naći u ponudi srednjih škola po dualnom modelu obrazovanja, spadaju: tehničar za logostiku i špediciju, operater za preradu metala, mehaničar motornih vozila i elektrotehničar za obnovljive izvore energije.

„Od novih smerova koje sada uvodimo trogodišnji su tehničar za logistiku i špediciju , operater za preradu metala i mehaničar motornih vozila. Četiri godine traje obrazovanje budućih elektrotehničara za obnovljive izvore energije“, naveo je Pajić.

On je objasnio da će „ovi obrazovni profili biti uvedeni u mašinskim, tehničkim i elektrotehničkim školama koje su u saradnji s privredom za njima izrazile želju, ali i uspostavile saradnju s kompanijama spremnim da ih podrže, stipendiraju i omoguće praktičnu nastavu za đake u svojim pogonima“.

„Ono (obrazovni profili) će zaživeti svuda gde je postojala spremnost škola i potreba privrede“, rekao je Pajić.

Navodi se da više od 69.000 đaka ove godine završava osmi razred, a planom upisa predviđeno je oko 74.000 mesta za buduće srednjoškolce u prvom razredu.

Pomoćnik ministra kao posebnu novinu u ponudi smerova za buduće gimazijalce, i to naročito talentovane, koji osim mature polažu i prijemni ispit, najavljuje uvođenje novog obrazovnog programa – za đake s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

„To je smer za darovite učenike za računarstvo i informatiku, kao što su slični smerovi za obdarene za metematiku i fiziku, gde se uči po posebnom programu za talentovanu decu, a odeljenje čini maksimalno 20 đaka“, objasnio je Pajić.

On je dodao da će novi smer za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i infromatiku postojati u deset gimnazija širom Srbije, a biće ukupno 12 odeljenja pošto će u Novom Sadu i Kragujevcu biti po dva takva odeljenja.

IZVOR: TANjUG

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*