Smena Đorđevića odavno planirana

nemanja

Slede nove smene u Ministarstvu prosvete, na redu savetnici i pomoćnici ministra
Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević izjavio je da je pokrenuta procedura za njegovu smenu, a kao razlog navodi to što je u otvorenom pismu tražio od ministra prosvete Mladena Šarčevića da se izjasni o predlogu za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima.
Podsetimo, Đorđević je to pismo uputio pošto je ministar Šarčević za Danas izjavio da se, što se tiče plana i programa, Ministarstvo prosvete neće baviti pomenutom peticijom.

-Bilo koja naučna istina ili nova teorija, a naročito one koje su od svetskog značaja ne mogu se uvoditi tek tako bez međunarodne potvrde, rekao je ministar, nakon čega mu je Đorđević poručio da je njegova reakcija neophodna kako bi se zaštitili zakoni, nastavnici, naučnici i, na kraju, ideja obrazovanja.

“Najava da ministarstvo neće reagovati u ovom slučaju nema političku poruku, ali dugoročno nanosi trajnu štetu sistemu obrazovanja koje je zasnovano na nauci”, naveo je tada Đorđević.

Procedura za njegovu smenu pokrenuta je juče, a za taj predlog su glasali novoimenovani članovi UO – posebni savetnik ministra prosvete Marko Popadić i pomoćnik ministra Aleksandar Pajić. Predlog je podržao i predsednik UO Bogoljub Zečević, a protiv su bili članovi iz reda zaposlenih – Slobodan Bubnjević i Ivan Umeljić. Odluku UO treba da potvrdi ministar prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević nije želelo za Danas da komentariše Đorđevićeve navode.

Kako nezvanično saznajemo, procedura smene, ne samo Đorđevića već i nekoliko zaposlenih u drugim institucijama koje su u nadležnosti Ministarstva prosvete, pokrenuta je još pre Nove godine. Reč je o javnim preduzećima, zavodima i drugim institucijama, koje nisu radile efikasno, a na tom spisku su i pomoćnici ministra, savetnici…Vlada je nedavno smenila pomoćnika ministra za tehnološki razvoj Zorana Lazarevića, a na njegovo mesto je postavljen Saša Stojanović. Umesto Gorana Kvrgića, Jedinicu za upravljanje projektima u javnom sektoru će ubuduće voditi Vesna Vandić. Kako saznajemo, smene u Ministarstvu prosvete se planiraju i u narednom periodu.

Inače, Nemanja Đorđević je na mesto direktora Centra za promociju nauke došao sa mesta šefa kabineta bivšeg ministra prosvete Srđana Verbića. Ostao je upamćen po tome što je prekinuo konferenciju za medije obrazloženjem “da to“može da uradi jer je šef kabineta”, jer mu se nije svidelo što su novinari Verbiću postavili pitanje van teme o kojoj je bilo reč.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*