Sindikati ljuti zbog činovničkih plata

protest-kss

NOVI Nacrt zakona o platama u javnoj upravi ovih dana izaziva buru negodovanja među sindikatima, a Samostalni sindikat kulture je nezadovoljan napustio pregovore. Predlog još nije usvojen, analizira se i dorađuje, ali mu sindikalci već pripisuju mnoge mane zbog kojih se kosi s postojećim Zakonom o radu.

Za Ivicu Cvetanovića, predsednika Konfederacije slobodnih sindikata, koja ima svoje predstavnike u Radnoj grupi, novi propisi su nedorečeni.

- Zakon o radu mora da bude radnički ustav, a ovde se kroz platne razrede i kataloge za jedan deo radništva uvodi drugi zakon – smatra naš sagovornik. – Neprecizno je definisana klasifikacija zanimanja. Zato je naš predlog da se tačno utvrde načini napredovanja. Sistemski ne može da se vidi ko koliko vredi, ne zna se ko će to da procenjuje, po predloženom ispada da kada se zaposliš ne možeš više da napreduješ do penzije.

Dragana Đorđević, predsednica Samostalnog sindikata kulture, smatra da je ovaj propis u sadašnjoj formi nakaradan i da su oni izašli iz Radne grupe pošto smatraju da će se na taj način poništiti uloga sindikata.

 

ZARADE MANjE 10 ODSTOSVAKOG meseca plate zaposlenih u kulturi u nekoliko opština u Srbiji „tanje“ su u proseku za 1.500 dinara, što je prilična svota ukoliko se u obzir uzme da većina u ovoj branši prima svega 26.800 dinara. Samostalni sindikat kulture Srbije je u decembru prošle godine ukazivao na problem i pokušavao da reši isplatu za sve zaposlene po novoj ceni rada od 2.512 dinara. Naime, svima su u kulturi umanjene zarade za 10 odsto još 2014. godine, ali je, promenom cene rada, to trebalo da bude vraćeno.

 

- Prema njegovim odredbama, radnik treba da predstavi svoju „delotvornost u radu“, kao da je to sirup za kašalj – kaže naša sagovornica. – On ne uređuje radne odnose na pravi način i ne može kao takav da se primenjuje. Takav zakon ne postoji nigde u svetu.

Ona naglašava da mi radno zakonodavstvo već imamo i da je dovoljno samo u Zakon o kulturi dopisati tri člana, pošto zaposlenima u kulturnim ustanovama zakon o javnim službama ne donosi ništa.

- Iz Nacrta ne možemo da saznamo ni kako će izgledati katalozi, platni razredi, način napredovanja… Jedna od odredaba, na primer, predviđa da poslodavac može da vas premesti na drugo radno mesto bez pristanka, iako je ono 50 kilometara od mesta stanovanja – kaže Đorđevićeva. – Zaposleni u kulturi su se već izborili za uvećanje zarade za rad na terenu, za, recimo, arheologe ili igrače, utvrdili smo ko ne može da bude tehnološki višak. Sada će nam ukinuti sva prava koja imamo po kolektivnom ugovoru.

Naša sagovornica smatra da se njime suspenduje i Zakon o budžetu, a stopira se i poglavlje 19 koje se tiče socijalne politike i zapošljavanja.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*