Socijalisti vraćaju Žarka Obradovića u Nemanjinu

zarko

U novoj vladi iznova bi mogli da se nađu funkcioneri koje gledamo preko 20 godina, a da se niko ne seća šta su to uradili. Jedno od tih mogućih rešenja je socijalista Žarko Obradović.
Nova vlada će biti formirana u narednih petnaestak dana, a ime budućeg premijera moglo bi da bude poznato i do kraja ove nedelje. Od potencijalnih pet kandidata, dilema se svela na izbor od kog je sve i krenulo – ili Ivica Dačić ili Ana Brnabić (male šanse daju se i Milošu Vučeviću). Međutim, u zavisnosti od toga ko će biti premijer, zavisiće i ulazak novih, a zapravo starih likova u Nemanjinu 11.

Prema saznanjima „Blica“, na sastanku vrha SNS i SPS, lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić precizirao je da se dvoumi između dva poznata kandidata. Dačiću je predočio da će, ako on ne bude premijer, socijalisti dobiti pored tri postojeća ministarstva još najmanje dva i plus neka javna preduzeća. Po ponuđenom modelu, u slučaju da ne bude premijer, Dačić bi ostao zamenik premijera, ali bi dobio i zaduženje za celokupnu politiku vlade, dok bi Brnabićeva bila više fokusirana kao premijerka na finansije.

Tada su svi, na sastanku koji je bio u formi radnog ručka, na kome se jeo pasulj, shvatili da Dačić, ma koliko pričao da ne želi da bude premijer, zapravo i nema nijednu drugu želju osim te. Takođe, bilo je jasno da je od svih socijalista i njihovih mogućih funkcija Dačiću najbitniji jedan socijalista – lično on. Tako je i posle pozamašne ponude lideru SPS, na Vučiću i dalje ostalo da izvaga šta je korisnije – Dačić ili Brnabićeva.

Međutim, ako na kraju Dačić zaista ne bude premijer, a SPS dobije dodatni deo vlasti, jedan od kadrova koji zasigurno ulazi u vladu je Obradović. Socijalista koga je ispratilo nekoliko generacija školaraca, a da je jedino upamćeno ostalo da su u njegovo vreme ukradeni testovi za prijemni i skandal koji je sve to pratio. Obradović bi iznova želeo – ministarstvo prosvete. Međutim, zasada nema naznaka da će Vučić smenjivati sadašnjeg ministra Mladena Šarčevića. Obradović, koji je među najsigurnijim kadrovima za koje će zaleći Dačić, teško može da računa na omiljeni resor.

U „ponudi“, kako sada stvari stoje, može imati kulturu, jer je gotovo izvesno da će ministar Vladan Vukosavljević biti smenjen. Međutim, pitanje je da li bi se Obradović i zadovoljio kulturom, na čijem čelu već mnogi vide novopečenog socijalistu Predraga Markovića, ili bi izvršio dodatni pritisak na Dačića sa argumentom da on ipak „više vredi od ministarstva kulture“. Takođe, ukoliko Brnabićeva bude premijerka, ostaje upražnjen njen resor – ministarstvo za državnu upravu, pa nije isključeno da se Obradović i u tome oproba.

Lider socijalista, što jeste čudno, pre bi se borio za Obradovića nego za bilo kog drugog socijalistu, čak ni za Branka Ružića. Većina tu vezu tumači kroz Obradovićev stav posilnog, ali i nekim ranijim poslovima vezanim za „Dunav osiguranje“.

Kada je reč isključivo o izboru premijera, kako stvari stoje, više je argumenata na strani Ane Brnabić da bude premijer. Međutim, istovremeno za Vučića je njen izbor i mnogo hrabrija odluka. Počev od prve žene premijera, do činjenice da je u Srbiji, gde se deo javnosti protivi gej paradi, ona međutim, javno rekla da je gej. Brnabićevoj idu u prilog sasvim konkretne stvari bitne za život države, a među njima i sugestije bitnih partnera Srbije poput Svetske banke.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*