Prosvetni radnici tuže državu

kg

Zaposleni u školama nezadovoljni što im još nije vraćen deo plate iz jula 2014. Zakinuto 80.000 nastavnika, a iznosi su od 300 do 3.000 dinara

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Unija sindikata prosvetnih radnika svojim članovima već su ponudili besplatnu pomoć advokata, koji će ih zastupati u ovim sporovima. Sindikati su u više navrata od Ministarstva prosvete tražili da ova greška u obračunu bude ispravljena, a zaposlenima novac vraćen. Sada kažu, kako se bliži rok zastarevanja, a Ministarstvo prosvete ne čini ništa, odlučili su da presaviju tabak. Sigurni su da će dobiti sporove. Državu će to koštati mnogo više nego da je isplatila dug, a sudskom epilogu najviše se raduju advokati, koji će svoje dnevnice naplatiti od države.

Naši članovi iz Kragujevca nameravaju prvi da tuže. Iako smo više puta zahtevali da se ovaj problem reši, sada će mnogi ići na sud, što je za državu najnepovoljnija opcija – kaže Jasna Janković, predsednica Unije. – Kolege u Nišu su, uz pomoć advokata, angažovale veštaka koji je procenio da su nastavnici zakinuti za 3.000 dinara samo u julu 2014. godine. Sa kamatama, obračunao je da je dug za zaposlenog narastao na 7.000 dinara, a dnevnice po advokatskoj tarifi su 18.000 dinara.

Jasna Janković kaže da je problem nastao kada je stupio na snagu aktuelni Zakon o radu, te je promenjen način obračuna. Tada je napravljena greška za period koji su radnici proveli na godišnjem odmoru. Neverovatno je, kaže, da se u svakoj školskoj upravi razlikuje iznos koji nije isplaćen, a najviše su, dodaje, oštećene njene kolege u Vojvodini.Upravo zbog toga prve tužbe pokrenute su u Vojvodini, a neke su prvostepeno već i dobijene. U Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine upozoravaju svoje članove da im rok za podnošenje tužbe ističe 21. 8. ove godine, te ih pozivaju da svi to učine. Kažu, imali su i sastanak u Ministarstvu prosvete, ali nikakav dogovor nije postignut.

Nastavnik koji je među prvima tužio državu i već dobio spor bio je oštećen za 2.800 dinara. Kada su obračunate zatezne kamate i sudski troškovi, škola mora da plati 38.000 dinara. Presuda je dobijena prvostepeno, ali se škola žalila na odluku pa se čeka drugostepeni sudski postupak.


MINISTARSTVO ČEKA TUMAČENjE

U Ministarstvu prosvete kažu da su voljni se ovaj problem reši bez tužbi i sudskih procesa, kao i da su poslali dopis Ministarstvu za rad, od koga očekuju tumačenje:

- Imali smo sastanke sa predstavnicima ministarstava rada, finansija i državne uprave i lokalne samouprave. Postoje različita tumačenja ove situacije i mi čekamo da nas Ministarstvo za rad usmeri kako da postupamo. Ako se, pri obračunu tih zarada, uzme u obzir i zaključak Vlade Srbije, došli bismo do toga da mnogim zaposlenima ništa ne treba da se isplati, tj. da im je za jul isplaćeno manje, a za avgust za toliko više.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*