Šarčević: Interesi đaka na prvom mestu

mladen-sarcevic-foto-nebojsa-mandic-1470832035-966683

Svršeni osnovci, njih oko 69.000, danas polažu malu maturu, a ministar Mladen Šarčević, koji im je poželeo sreću, kaže da je prvi put ove godine racionalno planiran broj đaka kada je u pitanju upis u srednje škole tako što se pre svega vodilo računa o interesima dece.

Šarčević je naveo da oko 69.000 osmaka polaže maturu, uključujući i đake sa Kosova i Metohije, gde su testovi juče stigli bez problema.

Za sada, dodaje, sve protiče bez bilo kakvih nepravilnosti, ali će nakon završetka polaganja mature sva odstupanja biti analizirana.

Šarčević je istakao da je ove godine prvi put napravljen racionalan pristup planiranju broja đaka kada je u pitanju upis u srednje škole.

„Neće biti patuljastih odeljenja, ničega što nije u interesu dece”, rekao je Šarčević novinarima u Osnovnoj školi „Branko Ćopić”, gde je poželeo maturantima sreću uoči početka testa iz srpskog jezika.

On je kazao da su pre tri meseca nadležni konsultovali ljude na lokalu da kažu šta je aktuelno i perspektivno, ali i da konsultuju privredu i tržište rada.

„U tom smislu imali smo jasnu formulu – koliko dece je prošle godine završilo osmi razred, koliko ih je apliciralo, šta je ostalo neupisano, i držeći se toga, mislim da smo malo odstupanja napravili, negde oko pet odsto”, rekao je Šarčević.

Kako kaže, nadležni su forsirali upis u gimnazije, u toj meri da su neke varoši po prvi put dobile gimnaziju, poput Golupca ili Ušća, dok su pojedine gimnazije dobile IT odeljenja.

„Gimnazije su povećane za 0,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali ne po cenu da oborimo cenzus upisa u njih. Mislim da smo napravili dobru polaznu osnovu da sledeće godine svi znaju na koji način se vodi politika upisa”, podvukao je Šarčević.

On je naznačio da za sada sve protiče bez nepravilnosti, ali da će sva eventualna odstupanja biti analizirana kad se sve završi.

„Poslali smo pismo kojim smo obodrili školske uprave i direktore škola, ali su jasno mogli da pročitaju da smo vrlo ozbiljni i da tražimo maksimalnu posvećenost da testovi prođu kako valja. Analiziraćemo posle sva odstupanja, gde se pojavljuje drugi rukopis, druga hemijska, uglavnom to rade nastavnici i ljudi koji pregledaju i jasno im poručujemo da ćemo ove godine ići u lov na veštice”, rekao je Šarčević.

Upitan na koja odstupanja misli, ministar je rekao da nekim sredinama u 30 odsto slučajeva ima odstupanja onoga što deca rade.

„Recimo da su zadaci koji su već urađeni, dopisani, popravljani, tuđom olovkom, ne dečjom rukom. Govorimo o tome da u tim stvarima učestvuje mnogo odraslih i to nije tajna. To ćemo itekako analizariti”, rekao je ministar. (Tanjug)

 

Šarčević: Nije fer da se škola smatra odgovornom

Ministar prosvete Mladen Šarčević osudio je danas prebijanje romskog dečaka, učenika osnovne škole „Karađorđe”, ali je istakao da se taj incident nije desio u samoj školi i da nije fer da se škola zbog toga smatra odgovornom.

„Naravno da ne smeju da se biju deca, naročito ne rasistički. Ne želim da mešam teze, ali besmisleno je da se deca pobiju negde na livadi, a samo slučajno, zato što idu u školu „Karađorđe”, da se škola smatra odgovornom. To se nije desilo u školi”, rekao je Šarčević komentarišući incident u kojem je grupa osmaka osnovne škole „Karađorđe” pretukla dečaka sedmog razreda, Roma.

Ministar je istakao da ne želi da umanji problem, navodeći da se nadležni upravo trude da svaki problem reše.

„Ali, nije fer. Postoje i drugi odgovorni, i porodica, policija i drugi. Ne može škola uzeti odgovornost ako se deca pobiju iza pijace. Ovo se nije desilo u školi i besmisleno je prišivati školi svaku odgovornost”, ponovio je Šarčević.

On je dodao da je osmoletka „Karađorđe” vrlo uzorna škola, koju vodi kvalitetan direktor. (Tanjug)

 

Šarčević: Radimo na rešenju pitanja dugova

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da se radi na rešavanju problema u vezi sa isplatom novca koji država duguje prosvetnim radnicima zbog pogrešnog obračuna plate iz 2014. godine kako bi se našlo pravedno rešenje.

Šarčević je dodao da će danas razgovarati o tome sa predstavnicima Ministarstva finansija i dodao da na tome rade timovi ministarstva koje on vodi sa Ministarstvom finansija i Upravom za trezor.

„Nismo mi u pitanju, mi smo neko ko je uvek na strani svojih kolega. Pogrešan obračun nije naš, nego Ministarstva finansija i Trezora, ali tu je sad zamršena situacija, nije tako jednostavna”, rekao je Šarčević odgovarajući na pitanja novinara.

On je podsetio da je slučaj dugova iz 2015. godine rešen još prošle godine.

Kad je reč o 2014-oj godini, Šarčević je rekao da sve zavisi od toga kada je započet godišnji odmor.

„Ko ima dokaza da je odmor započeo u julu, tek tri dana jula je hvatao novi obračun. I par slučajeva koji su dobili na sudu je u toj zoni. Onaj ko je imao veći deo odmora u avgustu, on čak treba da vrati državi”, rekao je Šarčević i dodao da se sve analizira.

Kako je dodao, postoje advokatske kancelarije koje od toga „jako lepo žive”.

„Jer će najmanje dobiti prosvetni radinik, a mnogo više kancelarija, a izgubiti država. Mi nismo neko ko ima pare, pa sad – da ili ne da. Analiziramo sve te te situacije i idemo da nađemo apsolutnpo pravedno rešenje, da onaj ko je trebao da dodbije, dobije”, rekao je Šarčević.

Upitan kada očekuje rešenje, Šarčević je rekao da će oni koji treba da daju odgovor, morati to brzo da urade. (Tanjug)

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*