Manjak profesora ugrozio bi nastavu

filoloski

Fakulteti nezadovoljni odlukom Vlade da otpuste deo radnika. Ministar Šarčević tvrdi da je reč o imaginarnom broju zaposlenih

DEKANI fakulteta koji će morati da otpuste deo svojih radnika zbog odluke Vlade o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru nadaju se da će ona biti izmenjena. Obaveza da otpuste od nekoliko pa do čak 250 ljudi, koliko je propisano za Medicinski fakultet, ostavila bi, kažu, katastrofalne posledice na kvalitet nastave. O tome je raspravljano i na zasedanju rektorskog kolegijuma Univerziteta u Beogradu, koji će narednih dana svoj zvaničan stav dostaviti Vladi i Ministarstvu prosvete.
Rečeno je i da mnogi fakulteti ne bi više ispunjavali uslov za akreditaciju, a posledica bi bila i nova sistematizacija. Od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu, samo devet ne mora da smanji broj zaposlenih. Smanjenje je predviđeno i za ostale državne univerzitete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da ova odluka ne znači da će biti smanjivanja broja zaposlenih na fakultetima, jer je reč o „imaginarnom broju ljudi“.

- Imate zatečeno stanje zbog zakona o zabrani zapošljavanja, ali kada biste pitali fakultete da li imaju taj broj zaposlenih – nemaju ga. To je poenta priče – rekao je Šarčević. – Koga god da pitate da li im fali ljudi, svi traže više, pa se na fakultetima javlja neracionalno veliki broj ljudi.

Ekonomski fakultet treba broj zaposlenih da smanji sa 230 na 210. Dekan prof. dr Branislav Boričić kaže da su, od kada je na snazi zabrana zapošljavanja, prirodnim odlivom smanjili broj stalnozaposlenih na 210, ali da je ostatak popunjen angažovanjem zaposlenih na određeno vreme.

- Mi zapravo čekamo ukidanje zabrane zapošljavanja, da te ljude primimo za stalno, jer su nam potrebni da bi fakultet nesmetano funkcionisao – kaže prof. Boričić.

Beogradski Filološki fakultet je jedan od onih za koje bi odluka Vlade imala katastrofalne posledice.

- Manji broj nastavnika odrazio bi se na kvalitet rada sa studentima – upozorava prof. dr Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta. – Posebna odlika našeg fakulteta je izučavanje 34 strana jezika, književnosti i kulture, na kojima imamo i 48 lektora stranih jezika koji su maternji govornici i bez kojih nema kvalitetnog učenja stranog jezika.

Primenom odluke o maksimalnom broju zaposlenih, upravo oni bi ostali bez posla. Prof. Marković smatra da bi to moglo da prouzrokuje svojevrstan diplomatski skandal, da se raskidaju već potpisani ugovori za narednu školsku godinu sa stranim državljanima koji u našu zemlju dolaze posredstvom svojih univerziteta i vlada.

- Za sadašnji trenutak uzleta Srbije u dinamičan društveni i ekonomski razvoj najvažnija investicija je obrazovanje, i zbog toga iskreno verujem da će ova greška da bude ispravljena – napominje prof. Marković.

PLAĆANjE PO STUDENTU

- DRŽAVA finansira fakultete prema broju prvi put upisanih budžetskih studenata u svaku godinu, a ne prema broju zaposlenih. Zato treba da prepusti fakultetima da odrede koliko nastavnika je potrebno za kvalitetnu nastavu – kaže prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta U

Izvor: Novosti

Jedan komentar na Manjak profesora ugrozio bi nastavu

  1. milica kaže:

    Ne mogu da verujem profesori fakulteta progovorili. Skoro 4 godine od kada je uvedena zabrana zapošljavanja ćute, studente kada završe čeka biro, na studente niko ne misli, ko će ubuduće upisivati fakultete za prosvetu. Ali kada Vlada traži određen broj profesora da radi po fakultetima odmah progovoriše. Podržavam Vladu koja je odredila koliko je profesora potrebno za kvalitetnu nastavu.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*