Месечне архиве: јул 2017

И старије занатлије прелазе у програмере јер их послодавци не желе

Док млађи и старији ИТ стручњаци лако проналазе посао и готово их нема на бироу, радници у позним годинама не могу да се запосле јер их послодавци дискриминишу.

Возачи, пекари, месари, радници на грађевини и други профили углавном трећег степена образовања тренутно су најтраженији на бироу у Јужнобачком округу – међутим, послодавцима је потребно више ових радника него што се нуди, а старији од 50 година најчешће неће бити избор, упркос дугогодишњем стажу, речено је на трибини Радија 021 и Фондације 021 на тему професионалне оријентације.

У време када млади бирају ИТ сектор због добре зараде и одустају од професија које их заиста занимају, и старији увиђају да не могу да опстану у својим старим занимањима и све честе се преквалификују за програмере. Овај тренд није карактеристичан само за Србију, објаснио је на трибини Недељко Дамњановић, програмер и предавач у Академији Вивифy у Новом Саду и додао да, за разлику од других делова света, програмери који напуштају Србију то не чине из економских разлога.

...

АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ ИСТРАЖИВАЊА У Војводини ће од 300 школа бити ЗАТВОРЕНО ЧАК 90

У последњих десет година популација опада за пет одсто сваке године и нема тенденција да ће се то зауставити, због чега ће скоро трећина школа у Војводини бити затворена.

...

Србија ће морати да уведе обавезно средње образовање

Све земље потписнице Агенде УН о одрживом развоју, међу којима је и Србија, мораће да уведу обавезно средње образовање до 2030. године, каже шефица Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Славица Ђукић Дејановић.

...

ЛИПКОВСКИ ОДЛАЗИ? Одбор предожио смену председника Националног просветног савета

Скупштински Одбор за образовање, науку и технлошки развој предложио је данас парламенту да смени Александра Липковског са места председника Националног просветног савета, као и да га разреши чланства у том телу.

...

Плата у образовању мања од просека за 6300 динара!

Просечна бруто зарада исплаћена у у јуну 2017. године  у образовању износи 59.745 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у јуну 2017. године у образовању износи 42.938 динарa.

 Просечна бруто зарада исплаћена у јуну 2017. године износи 67.857 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у јуну 2017. године износи 49.238 динарa.
У односу на претходни месец, просечна бруто зарада номинално је већа за 4,6%, а реално је већа за 4,4%, док је просечна нето зарада већа за 4,5% номинално и за 4,3% реално.
Извор: РЗС
...

Директор школе запослио породицу: Морао сам, нико други није хтео да ради

Директор основне школе из Босилеграда Методије Чипев запослио је у школи свог сина, брата од тетке и зета.

...

У јеку кампање одбила да отвори халу – отказ за директорку

Од председничких избора у Србији прошло је више од четири месеца, али, да ли поједини предизборни рачуни тек сад стижу на наплату? Дугогодишња директорка основне школе „Бранко Радичевић“ у Равном Селу тврди да је смењена са те функције, зато што је одбила да у јеку кампање свечано отвори спортску халу у тој школи.

Једна од најмодернијих спортских хала у Војводини, средином марта ове године није била довршена. Без обзира на то, директорка школе тврди да је тих дана добила, како каже – директиву – од истакнутог функционера Српске напредне странке, да хала мора бити свечано отворена, и то на дан одржавања митинга те партије у Равном Селу. Тај захтев је, каже, одбила.

...

Ђаци у Србији бирају школе које ће им омогућити да ЛАКШЕ ОДУ У ИНОСТРАНСТВО

Могућност одласка у иностранство један је од мотива ђака који у све већем броју уписују природно-математички смер у гимназијама. Управо за упис овог смера у појединим гимназијама био је потребан скоро максималан број поена.
Директорка Четрнаесте београдске гимназије Марија Милетић истиче да раније ситуација била обрнута, да су се за овај смер опредељивали ђаци који нису могли да упишу друштвени.

- Последњих пет, шест година, овај тренд се променио и чак и ђаци са друштвеног смера подносе молбе да пређу на природно-математички. Како изучавање природних наука није лако, радујем се то ме што стасавају генерације које то занима, али се, са друге стране, доста тих ученика касније опредељује за одлазак у иностранство, у смислу школовања или запошљавања, што ми се већ не допада – прича директорка Милетић.
За упис природно-математичких смерова у појединим гимназијама у Србији ове године је било неопходно скоро максимум поена из основне школе и са завшних испита.

...

Деца наредну малу матуру полажу пред камерама?

Београд — Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће предложити школским одборима смену директора који су учествовали у махинацијама са малом матуром.

Осим тога, рекао је и да ће предложити да се од наредне године завршни испит снима камером из птичје перспективе.

Шарчевић је за Вечерње новости од среде казао да су истражене неправилности на завршном испиту у Нишавском, Рашком и Пчињском округу, а да су „бројни пропусти“ утврђени у два округа.

„Многи директори школа биће смењени због тога. Ако их школски одбори не смене, сменићу их ја у октобру, чим за то добијем законску могућност“, казао је Шарчевић.

...

Саопштење након састанка у Министарству просвете

...