Zastareva dug prosvetarima!

dru-prosvetara-knezevic_620x0

Prosvetni sindikati upozoravaju da država mora hitno nastavnicima da vrati 400 miliona dinara. Ističe rok nastavnom osoblju za podnošenje tužbe na obračun plate za godišnji odmor 2014.

PROSVETNI radnici, zbog pogrešnog obračuna plate za godišnje odmore u 2014. godini, zakinuti su, prema proceni sindikata, za oko 400 miliona dinara. Mnogi su tužili državu zbog duga od 300 do 3.000 dinara, a pojedine prvostepene presude su već donete u njihovu korist. Većina, međutim, čeka da njihov problem reši država. Iz sindikata upozoravaju da će svi predmeti zastareti, jer upravo ovih dana ističe zakonski rok od tri godine za podnošenje tužbi.

Tako bi nastavnici, koji nisu pokrenuli sudsku parnicu, mogli da ostanu bez zarađenog novca.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine još u maju upozorio je svoje članstvo da je krajnji rok za tužbe 21. 8. i ponudio im besplatnu pravnu pomoć. I članovi Unije sindikata prosvetih radnika mogu bez naknade da dobiju usluge advokata. Malobrojni su se odlučili da tuže, a većina je ipak odustala. U sindikatima su procenili da, kada bi 80.000 prosvetara presavilo tabak, to bi državu moglo da košta i do milijardu dinara.

- Ministar Šarčević, kada je došao na čelo Ministarstva prosvete, odmah je ispravio grešku u obračunu koja je načinjena i za godišnje odmore u 2015. godini i taj novac nam je isplaćen. Ali 2014. ostala je nerešena – kaže za „Novosti“ Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika. – Ministarstvo je priznalo da je greška napravljena, da je obračun bio pogrešan, ali nikako da se to reguliše novim obračunom. Sva je prilika da država čeka da prođe vreme, pa da svi, osim onih koji su tužili, ostanu zakinuti. Reč je o 400 miliona dinara, a sa tužbama bi bilo mnogo više.

Iznosi se razlikuju u školskim upravama, zavisno do datuma kada su nastavnici bili na odmoru i dužine radnog staža – od 300 do 3.000 dinara. Nastavnik koji je među prvima podneo tužbu oštećen je za 2.800 dinara, a prvostepenom presudom škola je trebalo da plati 38.000 dinara, pa se žalila na ovu odluku.


NOVO SMANjENjE

PROSVETARI se žale da im je poslednja plata umanjena za bar hiljadu dinara. Ali ovog puta nije reč o pogrešnom obračunu, nego o 12-mesečnom proseku na osnovu koga se isplaćuje zarada za godišnji odmor. Kako su nastavnici dobili povećanje plate od šest odsto u decembru, a u prosek za godišnji odmor im ulaze i zarade od prošlog leta do sada, koverta im je ovog puta tanja.

Izvor: Novosti

3 komentara na Zastareva dug prosvetarima!

  1. Poštovani, da li je krajnji rok za ove tužbe svuda isti…tj. da li i za škole u Srbiji važi da je krajnji datum 21. avgust? Molim za hitan odgovor jer mi se par ljudi tek danas javilo sa odlukom da bi ipak podneli tužbu. Unapred hvala…

    Elizabeta Milović predsednik sindikata O.Š. „Svetozar Marković“, Kragujevac

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*