Nema više LAGANjA o bežanju sa časova i lošim ocenama – Šta će sve roditelji moći da vide preko E-DNEVNIKA

djaci

Ocena sa kontrolnog testa upisana plavom, a sa pismenog crvenom hemijskom, plusevi i minusi napisani grafitnom – u mnogim školama otiće u prošlost.

U 60 škola u Srbiji, od 1. septembra više neće biti dnevnika sa kojima nastavnici ulaze u u čionicu, upisuju nastavnu jedinicu i odsutne učenike. Uvode se eletronski dnevnici, koji će postojati na posebnom portalu, a različite nivoe pristupa imaće nastavnici, roditelji, direktori, ali i učenici, pišu „Večernje novosti“
Tokom školske godine projektu će se priključivati i ostale škole, a za najviše dve godine svi podaci u školama trebalo bi da budu isključivo elektronski. Za uključivanje u projekat e-dnevnika školama ne treba ništa osim običnog računara i veze sa internetom.

Đacima 48 sati da prijeve roditeljima ocene

- Prema preporuci psihologa, nastavnici će moći da vide ocene samo iz svog predmeta, a razredne starešine sva postignuća. Roditelji će moći da vide sve ocene i izostanke učenika. Još jedna preporuka psihologa je da roditelji dobiju uvodi u ocene tek nakon 48 sati, kako bi deca imala vremena da objasne kako su zaradila određenu ocenu – objašnjava Bojan Radić iz Ministarstva prosvete.

Većina podataka koje će videti zaposleni u prosveti biće u vidu procenata, bez personalizacije – koliko je učenika odlično, koliko izostaje. Podaci dobijeni u realnom vremenu pomoći će, na primer, da se u vreme epidemije gripa, prema broju dece koja nisu na nastavi, proceni ima li osnova za prekidanje nastave.

Direktori će moći da porede uspehe svoje škole sa drugima, ali samo na nivou anonimnih brojki. Neće raspolagati podacima o konkretnim školama. Učenici će videti sve podatke o ocenama, izostancima i komentarima nastavnika.

- Svaki učenik, roditelj, nastavnik ili direktor dobiće svoju šifru, a pristup podacima podeljen je na tri nivoa. Elektronski dnevnici nalaziće se ba internet stranici „eprosveta.rs“, ali ona će svoj pravi izgled imati tek od 22. avgusta, kada počinje obuka za nastavnike iz škola koje su uključene u pilot-projekat i koje će prve dobiti e-dnevnik – kaže Radić.

On dodaje da će e-dnevnik deo šireg projekta e-prosvete, u koji je uključeno 200 škola. Reč je o projektu potpune digitalizacije prosvete, putem nekoliko portala.

E-lektira

Osim pristupa ocenama, izostancima i komentarima nastavnika, učenici će moći da pristupe i elektronskoj lektiri. Tako će svi oni koji ne uspeju da pronađu potrebnu knjigu u biblioteci moći da je pročitaju „logujući se“ na e-dnevnik.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*