VIŠE ŠKOLA U ZRENjANINU U PETAK U ŠTRAJKU

nikola-tankosic

U petak, 1. septembra, u Gimnaziji, Ekonomskoj, Poljoprivrednoj i Elektrotehničkoj i građevinskoj školi “Nikola Tesla”, kao i u osnovnim školama “Jovan Cvijić”, “Petar Petrović Njegoš”, “2. oktobar”, “Servo Mihalj”, “Sonja Marinković” i “Vuk Karadžić”, časovi će biti skraćeni na 30 minuta. Ove škole članice su Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je najavila štrajk u zakonskim okvirima za sam početak nove školske godine.

– Naši zahtevi su povlačenje iz procedure pogubnog Nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, hitno potpisivanje Protokola o zaradama, kao i povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla – izjavio je danas Nikola Tankosić, potpredsednik ovog sindikata za Banat.

Nivo zarada u prosveti u ovom momentu niži je 17 procenata od republičkog proseka. Platni razredi biće uvedeni samo u okviru delatnosti, što znači da će i dalje zaposleni sa istom stručnom spremom u različitim delatnostima imati drastično različite plate.

– Kako nema novog zapošljavanja ni konkursa, novim pravilima direktor škole kao zamenu može, na primer, angažovati ekologa ili biologa iz, recimo, gradske uprave ili nekog javnog preduzeća. Dok je na zameni, taj zaposleni ne dobija prosvetarsku platu nego svoju platu iz opštine ili javnog preduzeća. Prosvetarske su definitivno najmanje – kaže Tankosić.

A što se tiče tehnoloških viškova, prema podacima od pre dva dana, na teritoriji koju obuhvata grad Zrenjanin, 125 prosvetnih radnika ima status tehnološkog viška.

Izvor: www.zrenjaninski.com

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*