ZRENjANIN: Neke škole danas u zakonskom štrajku

prosveta05_-800x445

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije – Zrenjanin organizovala je tačno u podne protestni skup ispred zgrade Kulturnog centra, gde se nalaze i prostorije Školske uprave. To je, kako nam je rekao potpredsednik ovog sindikata Nikola Tankosić, upozorenje školskim vlastima da ozbiljno shvate situaciju u školama, a ne da njen položaj još i otežavaju.

U zakonskom štrajku su, sa časovima od 30 minuta, Gimnazija, Ekonomsko-trgovinska škola, Poljoprivredna i Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla”, kao i osnovne škole „Jovan Cvijić”, „Petar Petrović Njegoš”, „2. oktobar”, „Servo Mihalj”, „Sonja Marinković” i „Vuk Karadžić”.

– Naši zahtevi i dalje su povlačenje iz procedure Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama, hitno potpisivanje Protokola o zaradama, kao i povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla – izjavio je Nikola Tankosić, potpredsednik ovog sindikata za Banat.

Nivo zarada u prosveti u ovom momentu niži je 17 procenata od republičkog proseka. Platni razredi ne mogu to da reše, jer će plate i dalje ostati takve kakve jesu. Sporni Nacrt zakona ukinuo bi i putne troškove, isplate otpremnina, jubilarnih nagrada i drugog.

Kada je reč o tehnološkim viškovima, prema podacima sa sajta nadležnog ministarstva, na teritoriji grada Zrenjanina ima 125 prosvetnih radnika koji su tehnološki višak.

Izvor: List Zrenjanin

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*