Šta je istina: „Zdravstvu najveće povećanje plata“?

loncar-sradovanovic_620x0

U svim opštim bolnicama u Srbiji, kao i u kliničko-bolničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i u Nišu, od 17. septembra obavljaće se besplatni pregledi za sve građane – i za one koji imaju i za one koji nemaju zdravstvenu knjižicu – izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Svakom pacijentu koji dođe, uradiće se EKG, izmeriće se nivo šećera u krvi, premeriće se pritisak, na licu mesta će biti rukovodioci tih ustanova, pomoćnici, specijalisti i ujedno sa pregledima, obaviće se razgovor sa ljudima, da se uspostavi odnos i svakog meseca, jednom u mesecu, biće takva praksa“, rekao je Lončar za RTS.

Prema njegovim rečima, ti besplatni pregledi će se menjati, u zavisnosti od onoga šta se otkrije prilikom njih, kao i iz razgovora sa pacijentima – znaće se specijalnost pregleda.

„To je zbog prevencije, a to kreće od malih nogu, pa će i od naredne nedelje Ministarstvo zdravlja, zajedno sa Ministarstvima prosvete i omladine i sporta, ići po školama i predavanjima edukovati decu.

Pokušaće se, kaže ministar, da se izbaci da prioritet dece budu kiosci brze hrane, kompjuteri, laptopovi, a da se ne bave dovoljno sportom, da se ne kreću, da ne jedu zdravu hranu i da nemaju na umu da treba da kontrolišu svoje zdravlje.

„Mi mislimo da problem ne može da se reši ako se ne krene od dece. Idemo sa predavanjima, da decu sklonimo od svih loših stvari- maasnog, brze hrane, gaziranog pića, da ne budu gojazni. Kad usadimo to od početka, mnogo će nam biti lakše kasnije, starijima je teško menjati navike“, rekao je Lončar.

Besplatni pregledi će početi da se obavljaju od 17. septembra i biće od 8 do 16 sati.


ZDRAVSTVU NAJVEĆE POVEĆANjE PLATA

Najveće povećanje plata u javnom sektoru biće u zdravstvu, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Što se tiče povećanja plata, ono što mogu da vam kažem i što će sigurno biti – naravno da će najveće povećanje plata biti u zdravstvu. Ne želim unapred da pričam o procentima, želim da budem odgovoran, prvo da se vidi koliko imamo novca. Sigurno će za zdravstvo otići najveći deo“, rekao je Lončar za RTS.

Kako je dodao, u ovom mesecu ima 1.500 zahteva za specijalizacije, to će se odobriti, da je dato 4.000 specijalizacija, da je zapošljavanje transparentno, te da se sve radi da naše medicinsko osoblje ostane ovde, u zemlji.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>