Sud vratio učitelja, sad mu preti otkaz

mate

Učitelj Mate Žarko (59), koji je pre dve godine bio suspendovan u OŠ „Slobodan Bajić Paja“, rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu, vraćen je na posao 1. juna. Ali, posle samo 23 dana ponovo je suspendovan, i to zbog fizičkog, psihičkog nasilja i diskriminacije učenika, kako tvrdi Ankica Jevtić, direktorka škole.Nakon saslušanja svedoka, Tužilaštvo će odlučiti da li ima elemenata krivičnog gonjenja, dok direktorka, za „Novosti“, tvrdi da se neće obazirati na odluke suda, već će u okviru školskog zakona presuditi da li će učitelj dobiti otkaz.

Posle dvogodišnje agonije i suđenja, da li je prekršio Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja, zbog čega je prvi put bio suspendovan, sukob na relaciji direktor-učitelj se nastavlja.

- Nas četvoro prosvetara vodili smo četvrtake na jednodnevnu ekskurziju u Suboticu. Prilikom povratka, vozač je tri puta prošao istim putem na izlazu iz Novog Sada. Deca su to opazila i neko od njih viknuo je, da su kidnapovani, a onda je nastala vriska i dreka u dvospratnom autobusu – priseća se suspendovani učitelj tog putovanja od 10. juna. Žarko naglašava da ih je tada zamolio da svi sednu na svoja mesta, vežu se i smire i da su tako stigli do Sremske Mitrovice, gde su ih sačekali roditelji. Svako je otišao svojoj kući.

- Tek posle nekoliko sati od dolaska, na jednom gradskom portalu objavljena je vest kako sam decu u autobusu maltretirao, tukao, vređao. Ostao sam zatečen i zapanjen, ne verujući očima. Pa da sam to uradio, valjda bi kolege obavestile direktorku, a ona policiju, koja je trebalo da me odmah sačeka i sasluša – uveren je Mate Žarko, dodajući da je sa njim sve vreme na gornjem spratu autobusa bila jedna učiteljica, koja je potvrdila priču.

On smatra da je sve to nameštaljka, iz razloga što je direktorka izgubila na sudu protiv njega, i da treba da mu se isplati oko milion dinara na konto zaostalih zarada, sa pripadajućim porezima i doprinosima.

Iako je direktorki pokušao da objasni šta se desilo u autobusu, Ankica Jevtić ga je, ipak, suspendovala. U razgovoru za naš list, ona tvrdi da je došlo do incidenta na ekskurziji.

- Bilo je fizičkog kontakta dece i ona su dala izjavu u Javnom tužilaštvu. Mi ćemo se u školi do kraja meseca sastati i ako utvrdimo da je učitelj povredio Zakon o obrazovanju i vaspitanju, sledi mu otkaz – izričita je Jevtićeva, ne objašnjavajući kako je učitelj diskriminisao decu, ali kaže da to nije bilo na nacionalnoj osnovi.

TRAŽI ZAŠTITU

UČITELj Mate Žarko navodi da je povodom najnovijeg slučaja obavestio Ministarstvo prosvete, Zaštitnika građana, Misiju OEBS u Srbiji, i da je dopise poslao na još na nekoliko adresa, sve u nameri da bi ga zaštitili od svojevolje direktorke, koja ga, kako tvrdi, psihički uznemirava.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*