UNIJA SINDIKATA NAJAVILA ŠTRAJK: Učionice prazne 28. septembra

dru-prosvetari_620x0

U OSNOVNIM i srednjim školama, članicama Unije sindikata prosvetnih radnika, 28. septembra neće biti časova. Glavni odbor ovog prosvetnog sindikata odlučio je da tog dana svi njihovi članovi u oko 750 škola članica stupe u jednodnevni štrajk i obustave nastavu. Za isti dan, u podne, zakazali su protestni skup ispred Vlade Srbije. Štrajkački odbor zahteva hitno povlačenje iz procedure Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama, nazivajući ovaj dokument pogubnim.
Traže hitno potpisivanje Protokola o zaradama kojim će plate zaposlenih u školstvu narasti iznad republičkog proseka. Treći zahtev štrajkača je hitno povlačenje i izmenu svih propisa koji, kako kažu, zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.

Unija se, inače, odlučila na oblik štrajka koji je protivzakonit za zaposlene u prosveti, jer je reč o delatnosti od javnog interesa, pa nije dozvoljena potpuna obustava nastave. Zakon o štrajku dozvoljava skraćene časove ili neodržavanje jednog časa u smeni.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*