Usvojen Zakon o obrazovanju: Veća odgovornost i nastavnika i učenika

skupstina-srbija

 

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji utvrđuje  donošenje Nacionalnog okvira obrazovanja kao osnove za izradu novih nastavnih planova i programa. 

Od ukupno 130 poslanika u sali za usvajanje zakona glasao je 121 poslanik, niko nije bio protiv, a nije glasalo devet poslanika. Glasanje je trajalo skoro tri sati zbog velikog broja podnetih amandmana o kojima se parlament izjašnjavao.

Tim krovnim prosvetnim zakononom uvode se i novine u sistemu upravljanja i rukovođenja ustanovama, pa će direktori biti birani isključivo na osnovu kompetencija, a poslednju reč pri izboru davaće ministar.
Zakonom je povećana odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ocenjivanje i postupanje u slučajevima kršenja zabrana, nasilja i diskriminacije, a utvrđeno je da se u penziju odlazi sa 65 godina.

Proširena je odgovornost učenika i roditelja, a predviđene su i novčane kazne za nasilje u školi, donošenje alkohola i narkotika.
Za roditelje, ali i učenike uvode se i nove vaspitno i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.
Zakon predviđa mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja, zatim osnivanje učeničkih kompanija i đačkih zadruga.

Izvor: Tanjug

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*