„Ovaj zakon neće proći, ovo je radnički bunt“

jasna-28-9-2017

Beograd — Članovi nekoliko sindikata obrazovanja i zdravstva zatražili su, na protestu ispred Vlade Srbije, da Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama bude povučen.

Traže povlačenje Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama jer smatraju da bi novim propisima bila ugrožena njihova radna prava.

Oni smatraju da je ovaj zakon diskriminatoran po sve zaposlene u tim delatnostima.

Protest je trajao oko jedan sat, a okupljeni su nosili transparente „solidarnost je naša snaga“, „ne sme da prođe“, „doveli ste nas na dno“, „protiv terora vlasti“, „ne menjajte loš zakon još gorim“ i druge.

Ispred ulaza u zgradu Vlade bio je postavljen veliki transparent s natpisom „javna služba – javno dobro, odbranimo javno dobro“, što je bio i moto današnjeg protesta.

Više govornika je reklo da je predloženi Nacrt zakona u svakom ogledu diskriminatoran za zaposlene u obrazovanju, nauci, kulturi i socijalnoj zaštiti i najavilo da neće odustati od protesta dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković je rekla da današnji protest nema veza s nekom političkom partijom, ni iz opozicije ni iz vlasti.

„Baš nas briga za njiihovo političko blato, neka se sami valjaju u njemu, radnici su ovde, ovo je radnički bunt“, rekla je ona najavivši da sindikati neće odustati od protesta. Najavila je stvaranje još šireg sindikalnog fronta u borbi za povlačenje zakona.

„Ovaj zakon neće proći, mi se sa tim nećemo složiti“, rekla je ona, dok je predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić naveo da okupljeni i danas brane i zdravstvene i radnike u obrazovanju, kulturi i nauci.

Prema njegovim rečima, dok okupljeni brane zdravstvene radnike, vlast ih tera da beže u inostranstvo. „Neki danas nisu mogli da dođu na protest, neki nisu znali a neki nisu smeli… ali ima nas mnogo više“, rekao je Mrkić.

Mrkić je pitao ministra Branka Ružića gde su mu bile socijalne ideje kada je predlagao ovakav zakon, a ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li čuje da svakoga dana lekari iz Srbije odlaze u Norvešku, Nemačku, Dubai…

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost Tomislav Živanović je rekao da u predloženom Nacrtu zakona ne valja „apsolutno ništa“.

„Sledeći put ćemo se ovde okupiti i nećemo ili ne smemo otići dok ne rešimo problem“, rekao je Živanović.

Prema podacima organizatora, na protestu je bilo oko 4.500 ljudi, dok je prema nezvaničnim policijskim procenama, na skupu bilo nešto više od 2.000 osoba.

Skup je protekao bez incidenata, a tokom trajanja protesta bio je delimično obustavljen saobraćaj na uglu Kneza Miloša i Nemanjine ulice.

Protest su organizovali Sindikat prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Novi sindikat zdravstva i Sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost.

Izvor: www.b92.net

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*