Obustavljena nastava u Trgovačkoj školi zbog napada đaka na profesorku

trgovacka

Zaposleni u Trgovačkoj školi u Beogradu okupili su se danas da bi iskazali nezadovoljstvo zbog napada učenika te obrazovne ustanove na profesorku. Incident se dogodio 29. septembra ispred škole kada je profesorku fizički  napao učenik koji je pre toga polagao ponovljeni popravni ispit koji nije položio.

Profesor i predsednik sindikata u Trgovačkoj školi Ivan Stanković rekao je da je to samo još jedan u nizu napada, a ako se nešto sistemski ne preduzme, verovatno ne i poslednji.

„Na ovakva dešavanja svakako ne možemo da ostanemo nemi i da ne reagujemo, jer ovo više nije napad na pojedinca već na profesiju”, istakao je on na skupu „Stop nasilju nad profesorima” i dodao da je Trgovačka škola danas, u znak podrške napadnutoj koleginici, potpuno obustavila rad.

„Učenici danas nemaju nastavu u učionici, ali i ovo je velika i važna lekcija za njih. Osećamo ljudsku potrebu da se ovaj slučaj ne zataška kao i mnogi drugi. Nešto mora da se preduzme kako bi se sprečili budući ovakvi napadi”, poručio je Stanković i dodao da će od sutra nastava u školi ponovo početi.

Profesorka srpskog jezika u Trgovačkoj školi Aida Ocokoljić je rekla da resorno Ministarstvo često nema sluha niti pruža adekvatnu pomoć školi već najčešće staje na stranu učenika.

„Nasilnici se vraćaju u škole. Učenicima koji nisu cele godine radili organizuju se ispiti na takav način da ih oni polože i nastavljaju školovanje jednako kao i oni koji su uložili trud i rad”, rekla je ona.

Kako je ocenila, time se učenicima šalje poruka da se rad i trud ne isplate, da je mnogo lakše biti bezobrazan, bahat i lenj i da će bolje proći nego vredni, odgovorni i pošteni.

„Odeljenja u koja se vraćaju ovakvi učenici uvek skliznu u obrazac ponašanja u kome nestaje radna atmosfera, dijalog i tolerancija, a preovlađuje nasilje, bahatost i nerad. Ovakvo stanje duboko demorališe nastavnike i sprečava ih da odgovorno i savesno rade svoj posao, prinuđujući ih da poklanjaju ocene i da popuštaju pod pritiscima znajući da niko nije na njihovoj strani”, rekla je Ocokoljić.

Ona je ocenila da takva klima u nastavi neizostavno demotiviše i one učenike koji žele da uče i da se obrazuju i čine ih „kolateralnom štetom školskog sistema koji žmuri pred ovim pojavama”.

Okupljenima se obratila i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković koja je rekla da ovo nije prvi slučaj napada na profesore.

„Ono što mi možemo da uradimo to je solidarnost kada su ovakvi događaji u pitanju. Prosveta nema novac i zakone, ona ima samo moć u svojoj brojnosti i dok ne budemo shvatili da je naša snaga u našoj brojnosti bojim se da ćemo samo ovako lično podržavati nekoga ko je doživeo ono što je moglo da se desi svakome od nas ovde”, istakla je Janković.

Na skupu su se mogli videti transparenti na kojima je pisalo: „Stop nasilju”, „Prosveta je stub društva”, „Obrazovanje je budućnost”.

(Tanjug)

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*