MINISTRU

milan-jevtic

Od momenta kada je izabran na mesto ministra, gospodin Mladen Šarčević „ispaljuje“ po raznoraznim medijima i tabloidima snažne, odlučne izjave, parole i najave. Inicijalnom slatkorečivošću donekle je uspeo privremeno ponekoga i da zavara. „Otvaranje novih stranica srpskog obrazovanja“, „podizanje kvaliteta“, omogućavanje preciznije merljivosti i u okviru toga najavio roditelje kao pouzdane ocenjivače. Kako nije najavio aktivnosti za njihovu edukaciju u tom poslu, preostaje nam da se pripremimo za košmar u kojem će nas ocenjivati obrazovani i neobrazovani roditelji i raznorazni konzumenti „pink“ kulture.

Nijedno od mnogobrojnih ministrovih obraćanja medijima nije proteklo a da on nije pompezno najavio „značajno popravljanje“ materijalnog položaja prosvetnih radnika, evo, samo što nije! Obećava da će novi zakoni doneti i novi kvalitet nastave. Kad smo već kod toga, da Vas podučimo gospodine ministre jer nam je to posao, zakon može samo da postavi okvire a kvalitet koji pominjete, obezbeđuje se na drugi način i na drugoj strani. Njega stvaraju obrazovani i zadovoljni radnici. Oni isti koje svakodnevno obespravljujete i unižavate.

Kako nam se čini, odustali ste i od uniformisanja dece. Kada ste započeli kampanju i anketiranje, nekako je izostavljeno da se pomene kako uniforme treba da kupe sami roditelji. Sunt facta verbis difficiliora (teža su dela nego reči – Ciceron). Sa stanovišta imućnog čoveka koji poseduje impozantnu imovinsku kartu, to je zaista beznačajan izdatak, ali za roditelje čija su primanja slična ili nešto malo veća od nastavničkih, to predstavlja veliki izdatak.

Primetili smo kako ste u skladu sa najavama, inspekcijsku službu doveli do perfekcije. Rešenja Vaših inspektora, poput onih iz Aleksandrovca, predstavljaju sramotu za pravničku profesiju a poniženje za sve prosvetne radnike. Pomislili smo u jednom trenutku da je pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor smenjen upravo zbog toga, ali smo se razočarali saznanjem da je ipak reč o slučaju škole u Zemunu.

Izborom i dolaskom na mesto ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević je zaista zatekao haos, ali je za godinu dana uspeo da napravi još veći. Novi ZOSOV koji je nedavno usvojen u Narodnoj Skupštini Republike Srbije na predlog ministra i Vlade, mogao je bez ikakvog ustezanja da se nazove „Zakon o kontroli škola“. Pored toga, može se zapaziti da, što ministar više pokušava da pritegne obrazovni sistem i zaposlene u njemu, stvari mu sve više izmiču iz ruku, nasilje u školama eskalira, prosvetni radnici poniženi, omalovaženi, zastrašeni i u gorem položaju nego ikada.

Da se osvrnemo i na iskazanu čvrstu i odlučnu volju ministra za popravljanjem kvaliteta rada javnih škola. Sve smo više ubeđeni u istinitost tvrdnje da se to ministru lično nimalo ne isplati! Da li se jednom vlasniku privatne škole uopšte isplati da popravlja kvalitet rada državnih škola? Ukoliko bi to uradio, prestao bi razlog egzistiranja škola poput njegove. One i funkcionišu na pretpostavci da su kvalitetnije od državnih škola! Diferencijacija između javnih i privatnih škola je vidljiva i u izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji se nalazi u proceduri usvajanja i to u članu 25.

U svojoj nedavnoj izjavi, ministar je utvrdio kako „zna“ šta najviše brine Uniju. Da ne bi ostao u zabludi, obavestićemo ga da nas najviše zabrinjava nastavak urušavanja obrazovnog sistema u Srbiji. U stvari, to nas dovodi do očajanja. Zatim činjenica da se radom nastavnika bavi ogroman broj različitih inspekcija (kao da su nastavnici ne daj bože huliganska ili militantna navijačka grupa), baš kao i činjenica da se obrazovno – vaspitna delatnost i rad škola i ustanova uređuje sa nekoliko desetina, često međusobno neusaglašenih zakona, a mnogo davno je rečeno da coruptissima civitate plurimae leges (Tacit).

U Beogradu, 15.10.2017. godine

Resor za obrazovni sistem USPRS

Milan Jevtić

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*