Skupštinski odbor prihvatio prosvetne zakone u načelu

skupstina-srbije-serb-rs_

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prihvatio je danas u načelu Predlog zakona o dualnom obrazovanju, a resorni ministar Mladen Šarčević rekao da se Srbija opredelila za “mekši” model dualnog obrazovanja u odnosu na one koji postoje u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naveo je da se novom mrežom neće na silu zatvarati škole.

Ministar kaže da učenici neće imati tvrde obaveze prema kompanijama u kojima će se obučavati za rad, te da su Predlogom zakona o dualnom obrazovanju predviđene i varijacije u slučaju da učenik napušta jednog i prelazi kod drugog poslodavca tokom školovanja.

Šarčević je odbacio navode da će se kroz dualno obrazovanje izrabljivati deca i istakao da je cilj da se zakonom zaštite interesi učenika.

Na sednici Šarčević je rekao da je pravo izbora da li će se učenik opredeliti za dualno obrazovanje i da niko neće nikome ništa nametati.

Naveo je i da će se učeniku koji je posle trogodišnjeg dualnog obrazovanje dve godine radio posao za koji se školovao priznati kao da je završio i četvrti razred srednje škole, a za nastavak školovanja moraće da polaže stručnu maturu.

Dok su u raspravi na odboru poslanici vladajuće većine ocenili da je uvođenje dualnog obrazovanja pedagoško reformski iskorak koji će zacementirati reformu srednjih škola i još brže dovesti do modernizacije Srbije, opozicija je oštro protiv predloženog zakona.

Poslanik SNS Marko Atlagić kaže da predloženi zakon napada stranka bivšeg režima koja je za vreme dok je bila na vlasti školstvo dovela do najnižih grana.

Aleksandra Jerkov iz DS kaže da je ta stranka protiv koncepta dualnog obrazovanja jer je duboko nepravedan.

Ona navodi da nisu predviđene nikakve garancije da će se učenici nakon dualnog obrazovaja zaposliti kod poslodavaca kod kojih su se školovali, te da će zapravo predložena rešenja kompanijama omogućiti ekstemno jeftinu radnu snagu bez ikakvih obaveza.

Sa njom se saglasio i poslanik D JB Ratko Jankov.

Zakon rasprave odbor je u načelu prihvatio Predlog zakona o dualnom obrazovanju koji će biti na dnevnom redu sutrašnje sednice parlamenta.

Pred poslanicima će biti i izmene zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kao i o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koje je takođe skupštinski odbor danas prihvatio u načelu.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*