Učenici Grafičke pune školsku kasu

graf-skola-530

Srednja grafička, uz podršku Sekretarijata za obrazovanje, nedavno započela saradnju sa predškolskom ustanovom: Budući fotografi beleže sve u PU „Čukarica“. Fotografiju prodaju po ceni od 50 dinara

GRAFIČKA škola je, uz podršku Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, započela saradnju sa Predškolskom ustanovom „Čukarica“, a očekuje se da će se uključiti i ostale. Budući fotografi, koji se obrazuju u ovoj školi, počeli su da fotografišu priredbe, druženja, mališane u vrtićima na teritoriji ove opštine. Sve ono što su ranije činili privatnici.

Prema rečima Miloša Bukumira, direktora Grafičke škole, u obdaništa odlaze maturanti, a u planu je da se uključe i učenici treće godine. Oni fotografišu uz nadzor profesora i imaju priliku da na jedinstven način obavljaju i praktičnu nastavu.

- Cena slike je 50 dinara, što je mnogo niže nego što naplaćuju privatnici koji su, uglavnom, angažovani u obdaništima – objašnjava Bukumir. – Đaci su odlično prihvatili ovu ideju, tako da ostaju u školi do kasnih večernjih sati kako bi što bolje obradili fotografije. Dešava se da moramo da ih opomenemo da bismo zaključali školu.

Naš sagovornik ističe da su se javile još neke predškolske ustanove koje su zainteresovane da angažuju đake škole, kako bi fotografisali za potrebe vrtića.

On dodaje da novac od prodaje fotografija ide školi, koja ga koristi za poboljašanje uslova nastave. Osim mališana, učenici fotografišu i sve ostale aktivnosti, koje organizuje predškolska ustanova.

- Ovo je idealna prilika da učenici steknu praksu, ali i da sami doprinesu povećanju prihoda i poboljšanju uslova rada – kaže direktor.

- Planiramo da kupimo novu rasvetu, pametnu tablu, kompjuter… Pošto nam je račun u blokadi, ako se ova saradnja sa vrtićima proširi, zarada će se koristiti i za smanjenje duga koji škola ima, kako bismo što pre izašli iz blokade.

 

RAČUN OSAM GODINA U BLOKADI

Račun Grafičke škole je već osam godina u blokadi, a prvobitni dug od 50 miliona dinara trenutno iznosi oko šest miliona. Razlog blokade je ugovor o skladištenju uređaja za praktičnu nastavu, koji je škola ranije potpisala sa dve firme. Oprema je veoma brzo nestala, a škola je tužena. Grafička je podnela tužbu i sudski spor je u toku.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*