Celo odeljenje nije došlo na nastavu zbog problematičnog učenika

milos_crnjanski

Celo jedno odeljenje trećeg razreda Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ na Satelitu nije juče došlo u školu, kao vid protesta roditelja zbog ponašanja jednog problematičnog đaka.

Svih 29 roditelja usaglasilo se da odeljenje u kojem su njihova deca nije bezbedno za boravak mališana, a naročito nakon nedavnog incidenta na nastavi „Svet oko nas“.

Tada je jedan od učenika fizički nasrnuo da drugo dete, izujedao ga, te je devetogodišnjak završio u bolnici. Roditelji su doneli odluku da se problem vršnjačkog nasilja pod hitno mora rešiti, a posebno zbog činjenice da rukovodstvo škole do tada nije preduzelo mere neophodne da se dete sa problemom u ponašanju adekvatno zbrine.

„Pre oko mesec dana dobili smo iz drugog odeljenja jedno dete koje je svima pravilo problem. Svi smo prepoznali o čemu je reč i tražili da se nađe neko rešenje zbog niza incidenata, nasilnog ponašanja, neposlušnosti prema učiteljici koja je uradila sve što je mogla, ali to dete nije mogla da kontroliše. Mišljenje roditelja je da je tom detetu bila potrebna dodatna pomoć, kao i da ne može više da boravi u okruženju gde maltretira sve druge đake. Zato nismo pustili decu u školu, a u ovoj priči ćemo istrajati za dobro naše dece“, kaže za 021 jedna od majki, koja nije u ponedeljak pustila svoje dete u školu.

Nakon što su se roditelji kolektivno pobunili i vidom štrajka poručili školi da reši ovaj problem, direktorka OŠ „Miloš Crnjanski“ Zdenka Ivković sinoć je hitno donela odluku da se problematični mališan premesti u drugo odeljenje. On je od danas u novom kolektivu, pa je 29 roditelja odlučilo da ipak danas pusti mališane u školu.

Prosvetna inspekcija će sutra obaviti vanredni nadžor, dok u školi za 021 nisu komentarisali slučaj, pa za sada ostaje bez odgovora pitanje kako će se premeštanjem problematičnog deteta trajno rešiti problem. Prema nezvaničnim informacijama, majka nasilnog deteta moraće da prisustvuje nastavi sve dok posebna komisija ne utvrdi šta i kako dalje.

Podsetimo, od maja 2016. do sredine ove godine u novosadskim školama prijavljeno je skoro 500 slučajeva vršnjačkog nasilja. Bilo je kako fizičkog, tako i takozvanog elektronskog i emocionalnog nasilja u 35 osnovnih i 15 srednjih škola u gradu – s tim da ove cifre nisu konačne zbog brojnih slučajeva koji ne završe u prijavama prosvetnih organa.

Kako su zaključili članovi Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja, pojedini direktori škola ne šalju redovno izveštaje o nasilju u njihovim školama, što su obavezni, a dešava se i da neki slučaj vršnjačkog nasilja prikriju i ne obaveste nadležne.

Uzvor: http://www.021.rs

3 komentara na Celo odeljenje nije došlo na nastavu zbog problematičnog učenika

 1. Nadezda Soldo kaže:

  Ne zelim nikoga da okrivljujem, sama sam i ja prosvetni radnik, vaspitac, ali kada bi prosvetni radnici voleli svoj posao i vise se bavili decom nasilja ne bi bilo. Kada bi im casovi bili interesantniji, kada bi gledali svako dete kao licnost, kada bi se bavili celokupnim odeljenjem i naucili decu da pomazu jedni drugima, da se vole, da se druze do nasilja ne bi dolazilo. Prosvetni radnici su nekada upisivali skole zato sto su voleli da se bave decom, danas upisuju i postaju prosvetni radnici oni koji su mislili da ce biti informaticari u nekoj dobroj firmi, nutricionisti u nekom hotelu i sl. ali posla nema pa im je onda dobro da rade u skoli :( , nastavnik, vaspitac, ucitelj koji nema svoje dete ne zna sta je borba, predanos i ljubav, a da ne govorim kada dete ne upise ono sto voli, predlozi mu se budi ucitelj ili vaspitac imas tri meseca godisnji i sl. strasno. Sto se tice sadasnjih fakulteta svi su dobili akreditaciju, ali to je samo uzmimo pare…. ogorcena sam na sve trebalo bi praviti vecu selekciju u prosveti i obrazovanju. Mogla bih jos mnogo, mnogo da pisem, ali to niko ne cita, pa mi smo samo zrno peska u pescanoj oluji.

  • nastavnik kaže:

   Dosta toga stoji, ali reći da neko ko nema svoje dijete da ne zna šta je borba, predanost i ljubav… E s tim si upropastila cijeli komentar…
   Neki od onih koji nemaju djecu više vole tu djecu u školama i predniji su im nego neki koji imaju djecu!

  • Čeda kaže:

   Još kada napišete ovakvu gomilu besmislica…

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>