Manje para u budžetu za prosvetu!

politika

 

Veći budžet dogodine dobiće šest ministarstava, dok će na manje prihode moći da računa deset ministara, saznaje „Politika”
Konačan izgled budžeta za 2018. još nije poznat, ali je ministar finansija Dušan Vujović već postavio limite za potrošnju po ministarstvima. Kako „Politika” saznaje, više novca dogodine imaće na raspolaganju šest ministara. To su ministar policije Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministarka građevine Zorana Mihajlović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Budžet čak deset ministarstava dogodine biće srezan. Među njima je i Ministarstvo finansija, čiji je predlog državne kase za sledeću godinu oko tri puta manji od ovogodišnjeg.

Na manje para dogodine moći će da računa i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. Znatno manji budžet imaće i ministar privrede Goran Knežević. Ove godine na raspolaganju je imao 33,58 milijardi dinara. Za sledeću godinu ministar finansija Kneževiću je postavio limit od 19,45 milijardi dinara. Budžet Ministarstva poljoprivrede smanjen je za oko tri milijarde, dok će kasa Ministarstva prosvete biti kraća za oko 20 milijardi dinara.

I ministar energetike Aleksandar Antić dogodine će dobiti za oko 1,5 milijardi dinara manji budžet. Ministar rada Zoran Đorđević, ministar sporta Vanja Udovičić i ministar trgovine Rasim Ljajić takođe će imati smanjeni budžet. Ipak, pojedinačno najmanje novca dogodine imaće novoosnovano Ministarstvo za evropske integracije (470 miliona dinara), dok će najveći budžet imati Ministarstvo finansija (417 milijardi dinara). To i nije neobično, jer je kasa ministra finansija praktično neka vrsta protočnog bojlera iz kojeg se novac preliva lokalnim samoupravama i fondovima.

Ministar finansija budžet je skrojio na pretpostavci da će rast privredne aktivnosti iznositi 3,5 odsto, što predstavlja ubrzanje u odnosu na ovogodišnja očekivana dva odsto. U državnu kasu uneta je i procena da će cene u toku sledeće godine porasti za tri odsto.

Budžetom je planirano povećanje penzija od pet odsto. Računice Ministarstva finansija pokazuju da će posle ovog povećanja 86,6 odsto penzionera imati veću penziju od one koju su primali pre smanjenja iz januara 2015. godine. Svi penzioneri čija su lična primanja manja od 37.000 dinara u januaru 2018. godine imaće penzije veće nego u istom mesecu 2015. godine, pokazuju kalkulacije Ministarstva finansija. Planirano je i da zaposleni u javnom sektoru dobiju povišice koje će se kretati u rasponu od pet do 10 odsto.

I dok za ovu godinu ministar finansija očekuje suficit od 0,7 odsto, za sledeću godinu planiran je deficit od 0,7 odsto.

Predsedniku plata veća za pet odsto

Povišice od 10 odsto dogodine će dobiti zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane, Poreskoj upravi, Upravi carina, ali i oni koji rade u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija. Za deset odsto veća primanja imaće i oni koji rade u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda, kao i u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite i ustanovama kulture. Zaposleni u sudovima i tužilaštvima takođe će imati 10 odsto veće plate.

Za pet odsto veće plate imaće zaposleni u Narodnoj skupštini, kao i predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Svi službenici vlade takođe će moći da se nadaju istim povišicama. Na spisku onih koji će dobiti povišice od pet odsto su i profesori na fakultetima i višim školama, ali i državni službenici i nameštenici u Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaca i Državnom pravobranilaštvu.

Izvor: Politika

3 komentara na Manje para u budžetu za prosvetu!

  1. Dragana kaže:

    I? Predskolske ustanove-gde su?

  2. Dragana kaže:

    I? Predskolske ustanove-gde su? Opet u javnim ustanovama sa 5-10%? Znači opet će lokalu davati po svome!

  3. Nadezda Soldo kaže:

    Opet predskolci ostavljeni na milost i ne milost Lokalnih samouprava :(

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*