Smena dr Vesne Mandić posle propusta

smena_620x0

POMOĆNICA ministra prosvete zadužena za visoko obrazovanje prof. dr Vesna Mandić smenjena je sa te funkcije, a na njeno mesto imenovana je prof. dr Gordana Kokeza, sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Smenu i novo kadrovsko rešenje potvrdila je Vlada Srbije na poslednjoj sednici.Nova pomoćnica redovni je profesor i predaje nekoliko predmeta iz oblasti menadžmenta i ekonomije. Osim za visoko obrazovanje, biće zadužena i za razvoj.

Vesna Mandić smenjena je, potvrdio je „Novostima“ i ministar Mladen Šarčević, zbog velikog broja problema u sektoru koji je vodila – kašnjenja registra istraživača, zbog koga se dodatno čeka i novi konkurs za finansiranje naučnih projekata, problema oko dodele sredstava fakultetima, pritužbi saradnika za mobing… Registar istraživača, iz koga treba da se vidi koliko naučnika ispunjava uslove da učestvuje u projektima koji su finansirani iz budžeta, saznajemo, prebačen je u drugi sektor Ministarstva i rađen gotovo iz početka, što je izazvalo dodatna kašnjenja.

- U poslednjem trenutku primetili smo da postoje nepravilnosti u konkursu za dodelu sredstava za unapređenje nastave na fakultetima. Bilo je osnova za sumnju u rezultate konkursa, a nije bio predviđen ni rok za žalbu. Zaustavili smo to na vreme – kaže Šarčević za „Novosti“. – Bilo je i pritužbi saradnika zbog mobinga, a jedan od problema je bio i registar istraživača, koji kasni tri meseca.

Vesna Mandić bila je i na čelu tima koji je izradio novi Zakon o visokom obrazovanju, na koji mnogobrojne zamerke imaju svi akreditovani privatni i državni univerziteti, Srpska akademija nauka i umetnosti i Nacionalni savet za visoko obrazovanje. Međutim, nezvanično saznajemo da se ona nije slagala sa poslednjim izmenama, koje su načinjene skupštinskim amandmanima i koje su omogućile veći uticaj izvršne vlasti na visoko obrazovanje.

 

ODLAZI I ANTONIJEVIĆ

U timu ministra Šarčevića od ponedeljka neće biti ni Ljubiša Antonijević, dosadašnji pomoćnik. Sektor za studentski i učenički standard, na čijem je čelu, biće ugašen i pripojen sektoru za investicije.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>