Peticija da se obustavi primena novih obrazovnih zakona

peticija_prosveta_mc

Više od hiljadu akademika, naučnika i univerzitetskih profesora danas je predalo peticiju kojom zahtevaju od Vlade, Skupštine i predsednika hitnu obustavu primene novousvojenih obrazovnih zakona, kao i početak rada na njihovim izmenama.

Elektronsku peticiju koja se nalazi na adresi www.upi.rs potpisalo je više od 1.700 građana od kojih su preko 1.200 akademici, univerzitetski nastavnici i istraživači. Među potpisnicima se nalaze najveći stručnjaci iz oblasti obrazovanja koje Srbija ima, piše u saopštenju.

Peticija je predata danas, na konferenciji za novinare u Medija centru, slanjem na elektronske adrese kabineta Vlade, Skupštine i Predsednika Republike Srbije, u duhu procesa digitalizacije i u skladu sa novim Zakonom o opštem upravnom postupku. I nakon predaje peticija je i dalje otvorena za potpisivanje.

Skupština Srbije je u toku septembra i oktobra usvojila ukupno šest obrazovnih zakona koji pokrivaju celokupno obrazovanje, od vrtića do fakulteta.

Tokom donošenja zakona ignorisana su mišljenja nezavisnih stručnih tela i akademske zajednice. Ovakva procedura rezultovala je ostavkama u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje i reakcijom najviših akademskih institucija – Konferencije univerziteta Srbije, Srpske akademija nauka i umetnosti i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, stoji u saopštenju.

Kako je navedeno, usvojeni zakoni, prema mišljenju stručnjaka, predstavljaju strahovit udar na autonomiju univerziteta, na obrazovne politike, a samim tim imaju dalekosežne posledice po kvalitet obrazovanja i razvoj društva. Reč je o nizu loših odredbi koje mogu naneti dugoročnu štetu obrazovnom sistemu.

Među potpisnicima peticije su: Ivan Ivić, Živan Lazović, Miodrag Popović, Vladica Cvetković, Miljenko Perić, Dušan Teodorović, Đorđe Šijački, Dejan Popović, Nenad M. Kostić, Aleksandar Baucal, Ana Pešikan, Srbijanka Turajlić, Tinde Kovać Cerović, Vesna Rakić Vodinelić, Srđan Verbić, Miodrag Zec, Aleksandar Lipkovski, Jovo Bakić, Ratko Jankov i Milena Dragićević Šešić.
Izvor: http://www.021.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>